sad i kina

Susret dva najveća zagađivača na svijetu: To je prijetnja cijelom čovječanstvu

18.07.2023 u 10:00

Bionic
Reading

Globalno zatopljenje predstavlja prijetnju čitavom čovječanstvu i zahtijeva novu vrstu suradnje Kine i Sjedinjenih Američkih Država, rekao je posebni američki izaslanik za klimu John Kerry kineskim dužnosnicima u utorak

Kerry je pozvao Peking i Washington da poduzmu "hitne mjere" kako bi se uhvatili u koštac s prijetnjom klimatskih promjena dok dva najveća svjetska zagađivača oživljavaju diplomatske napore za smanjenje emisija koje zagrijavaju planet. Govoreći u Velikoj dvorani naroda u Pekingu pored glavnog kineskog diplomata Wang Yija, partijskog povjerenika za vanjskeb poslove, Kerry je naglasio potrebu za "globalnim vodstvom" po tom pitanju.

Kerry je posjetio Kinu u trenutku dok sjeverna hemisfera bilježi rekordne ljetne vrućine, za koje znanstvenici kažu da ih pogoršavaju klimatske promjene.

"Klima je, kao što znate, globalno pitanje, a ne bilateralno pitanje. To je prijetnja cijelom čovječanstvu", rekao je Kerry Wangu.

"Ovo je pitanje globalnog vodstva", istaknuo je, dodavši da se svijet "stvarno tome nada i to mu je potrebno".

"Sada se nadamo da ovo može biti početak nove definicije suradnje i kapaciteta za rješavanje razlika među nama", naglasio je Kerry, ističući kako "obojica znamo da postoje stvarne razlike". No, poručio je i da "možemo pronaći put naprijed i načine za rješavanje ovih izazova." Wang je u odgovoru naglasio potrebu "za zdravim, stabilnim i održivim kinesko-američkim odnosima", dok je Kerryja opisao kao "starog prijatelja".

  • +52
Vrućine u Hrvatskoj Izvor: Cropix / Autor: Ivo Ravlic

Pregovori o klimi između dva najveća emitera stakleničkih plinova zaustavljeni su prošle godine nakon što je Nancy Pelosi, tadašnja predsjednica Zastupničkog doma američkog Kongresa, razbjesnila Peking posjetom Tajvanu koji Kina smatra dijelom svog teritorija. Kerry, bivši državni tajnik, ima relativno srdačne odnose s Pekingom unatoč sukobima oko Tajvana i drugih sličnih pitanja. Kerry se također u utorak sastao s kineskim premijerom Li Qiangom, koji je američkom izaslaniku rekao da klimatske promjene predstavljaju "zastrašujući izazov".

"Na Kini, Sjedinjenim Američkim Državama i doista svim zemljama na svijetu je da ojačaju koordinaciju, izgrade konsenzus i ubrzaju akcije", rekao je Li. Kerry se u ponedjeljak u Pekingu sastao s kineskim kolegom Xie Zhenhuom, a njih su dvojica razgovarali oko četiri sata, objavila je državna televizija CCTV. Obje zemlje "moraju poduzeti hitne mjere na brojnim frontama, posebno u vezi s izazovima zagađenja ugljenom i metanom", objavio je Kerry na Twitteru nakon razgovora. Peking je nakon razgovora poručio da su "klimatske promjene zajednički izazov s kojim se suočava cijelo čovječanstvo".

  • +42
Vrućina i turisti u Puli Izvor: Cropix / Autor: Dusko Marusic

Kerryjevo putovanje uslijedilo je nakon dva druga posjeta visokih američkih dužnosnika - državnog tajnika Antonyja Blinkena i ministrice financija Janet Yellen - čiji je cilj bio stabilizirati američko-kineske veze. Kineske vlasti priopćile su u petak da je na sjeverozapadu zemlje tijekom vikenda izmjerena temperatura od 52,2 stupnja Celzija, što je rekord za sredinu srpnja. SAD je rekao da će Kerry tijekom svog putovanja vršiti pritisak na Peking da ne usporava napore za smanjenje emisija.

"Svaka zemlja, uključujući Kinu, ima odgovornost za smanjenje emisija", rekao je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan u nedjelju za CNN.