prvo ročište

Suspendirani osječki suci stali pred DSV; ne osjećaju se krivim

07.05.2021 u 14:54

Bionic
Reading

Suspendirani osječki županijski suci Darko Krušlin i Zvonko Vekić u petak su pred Državnim sudbenim vijećem (DSV) odbacili optužbe zbog kojih je protiv njih pokrenut stegovni postupak i predloženo razrješenje nakon objave fotografija s druženja sa Zdravkom Mamićem kojemu su sudili

Na prvom ročištu stegovnog postupka Krušlin i Vekić su kazali da se ne osjećaju krivima nakon što je predsjednik osječkog Županijskog suda Zvonko Vrban zatražio od DSV-a da sucima izrekne najtežu stegovnu kaznu razrješenja od sudačke dužnosti što je nečasni otpust iz sudstva.

Novo ročište zakazano je za 28. svibnja, a u postupku koji se vodi kao i suđenja DSV će ispitati svjedoke i provesti druge dokaze.

Vekić i Krušlin su krajem ožujka suspendirani do okončanja stegovnog postupka, a DSV je tada odbio i prijedlog obrane Zdravka Mamića, koji je suce prozvao za korupciju, da u tom postupku budu zainteresirana stranka.

Mamić je u listopadu Uskoku dostavio USB stick s optužbama na račun sudaca, a 16. ožujka je, dan nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio prvostupanjsku presudu te kaznu od šest i pol godina zatvora, na konferenciji za novinare u Mostaru za korupciju i primanje mita optužio predsjednika Vrhovnog suda Đuru Sessu, osječke suce Vekića i Krušlina, dok je Vrbana nazvao “kriminalcem, koji će koji će kad tad biti smijenjen”.

Ustvrdio je kako ga je sudac Vekić reketario i tražio da ga postavi za predsjednika suda u Osijeku te da mu je isplatio više od 500 tisuća eura, koje je trebao podijeliti s Krušlinom i Antom Kvesićem, za što, kako tvrdi, ima dokaze. U međuvremenu je putem društvenih mreža pozvao suce koje je u svojim javnim istupima prozvao za korupciju da podnesu ostavke, navodeći kao i u nekoliko ranijih objava da je došlo vrijeme za ''reformu pravosuđa''.