ankete pokazale

Susjede zapuhnuo val eurooptimizma, sve više građana podupire ulazak Srbije u EU

28.08.2018 u 11:32

Bionic
Reading

Više od polovice građana podržalo bi na referendumu ulazak Srbije u Europsku uniju, a njih dvije trećine drži da bi reforme, neophodne za članstvo u Uniji, trebalo provesti bez obzira na uvjete za pridruženje EU, pokazuju rezultati istraživanja objavljenog u utorak u Beogradu.

Ukoliko bi građani Srbije sad na referendumu odgovarali na pitanje 'Podržavate li učlanjenje Srbije u EU?', 55 posto glasovali bi potvrdno, 21 posto bilo bi protiv, dok je za 12 posto ta tema nezanimljiva ili ne znaju što bi odgovorili.

Istraživanje javnog mišljenja 'Europska orijentacija građana Srbije' provelo je Ministarstvo za europske integracije prema standardima statističke službe EU Eurobarometar, a sudjelovalo je 1050 ispitanika starijih od 18 godina.

Podrška građana reformama je, kao i prethodnih godina, veoma visoka, ocijenilo je to ministarstvo, navodeći kako, od ukupnog broja ispitanika, 68 posto drži da bi reforme, neophodne za ulazak Srbije u EU, trebalo provoditi bez obzira na članstvo, a 'radi dobrobiti građana' i 'stvaranja bolje i uređenije Srbije'.

Anketa je pokazala i da 'sve pozitivne asocijacije na Europsku uniju imaju trend rasta', pa sad 21 posto građana u odnosu 10 posto iz lipnja 2017., pojam Unije povezuje s boljim životom, višim standardom, blagostanjem, putovanjima.

  • +16
Sva lica Aleksandra Vučića Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Eurooptimizam u Srbiji u laganom je porastu u usporedbi s posljednjim istraživanjem čiji su rezultati objavljeni u siječnju ove godine kad je 'za' bilo 51 posto, dok se prema istraživanju iz 2014. godine za članstvo Srbije u EU izjasnilo 41 posto građana.

Više od polovice ispitanika u istraživanju - 58 posto, kaže da bi probleme Beograda i Prištine trebalo rješavati neovisno o zahtjevima EU, a natpolovična većina podržava i nastavak dijaloga s Prištinom i spremnost Beograda da pregovorima dođe do prihvatljivih i održivih rješenja.