EKSTRA POSKUPLJENJE

Suša diže cijene struje i hrane

22.03.2012 u 09:08

Bionic
Reading

HEP će biti prisiljen na veći uvoz struje, pa i zbog toga zatražiti poskupljenje od pet do deset posto. Sušno vrijeme, kažu u DHMZ-u, može potrajati do rujna

Unatoč snijegu koji je ove zime zabijelio cijelu Hrvatsku, od njega u hidrološkom smislu nije bilo nikakve koristi pa već petnaesti mjesec zaredom – vlada suša. Makar se snijeg tek nedavno otopio, razina vode u kaptažama je na vrlo niskim granicama, piše Novi list

U Lici koja se nakon ovakvih snijegova prije borila s poplavama, kaptaže su, primjerice, 'u crvenom', na razinama uobičajenim za početak ljeta. Nastavi li se sušno razdoblje, kažu hidrolozi, a njihove kolege meteorolozi kažu da hoće – moglo bi biti velikih problema. U problemima se već petnaest mjeseci zaredom nalazi i HEP, čije su akumulacije na razini prosječnih akumulacija u srpnju, na samo 43 posto popunjenosti.

Kako otkriva Zoran Vakula iz Državnog hidrometeorološkog zavoda, postoji mogućnost da stručnjaci Zavoda, zbog dugotrajne suše, upute upozorenje na još jedno dugotrajno sušno razdoblje. Vrlo sušno, u većini Hrvatske čak i ekstremno sušno vrijeme kakvo je bilo u 2011. nastavit će se i u prvoj polovini ove godine, moguće čak do rujna, kaže Vakula.

Manjak vlage u tlu nije znatno umanjio ni snijeg pa prognoze za sljedećih šest mjeseci nisu optimistične – relativno je velika vjerojatnost da će oborina biti i znatno manje od dosadašnjeg prosjeka.

'Kad počne razdoblje nestabilnosti u atmosferi, ponegdje može biti i obilnije kiše, no to neće znatno ublažiti opće stanje. Ovogodišnje proljeće i ljeto, prema trenutačno raspoloživim prognozama, vjerojatno će biti i toplije i sušnije od prošlogodišnjeg, ne samo u Hrvatskoj nego i u bližoj okolici', kaže Vakula, dok njegov kolega hidrolog, Borivoj Terek, napominje da će, osim hidroelektrana, velikih problema imati i poljoprivreda.

'Od snijega nikakve pomoći, jer se topio polako i rijeke su ga lako 'preuzimale', dok kiše nije bilo. Puno je vode od snijega otišlo u podzemne, zbog dugotrajne suše prazne tokove, zbog čega vode u dubinama ima, ali su vodostaji na površini niski', napominje Terek.

HEP će zato biti prisiljen na veći uvoz električne energije, odnosno pojačanu proizvodnju iz termoelektrana, kažu u toj kompaniji. Dosadašnja dugotrajna suša, kao i one koje se ove godine i dalje očekuju, jedan su od glavnih razloga zbog kojih će HEP, najvjerojatnije već u travnju, od Vlade zatražiti poskupljenje struje.

Navodno načelno odobrenje već postoji, no nije poznato o kojem je postotku riječ. Činjenica jest da je struja u Hrvatskoj za oko 30 posto jeftinija negoli u državama EU, no Hrvatska je, barem do ove dugotrajne suše, puno vlastite struje, iz vode, i proizvodila. HEP će i ovaj put tražiti poskupljenje od pet do deset posto, neslužbene su informacije.

Suša i porast cijena energenata sigurno će dovesti do novog rasta cijena hrane, koja je već u značajnim postocima poskupljivala lani, u također sušnoj godini.