dan vojske

Šundov: Moramo obnoviti pobjednički etos koji smo imali u Domovinskom ratu

28.05.2019 u 21:11

Bionic
Reading

Ljudi su najvažniji dio Hrvatske vojske (HV) koju trebamo jačati i unaprijeđivati njezine sposobnosti, izjavio je u utorak novinarima potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević na svečanoj akademiji u povodu 28. obljetnice formiranja Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) i Dana Hrvatske vojske u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskoga.

Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske (HKoV) general-bojnik Siniša Jurković u izjavi novinarima podsjetio je pak kako je prije 28 godina, kada su se postrojili prvi pripadnici Zbora narodne garde (ZNG), upućena jasna poruka - nećemo dopustiti da napadate Hrvatsku.

Danas je, istaknuo je zapovjednik HKoV-a, Hrvatska vojska dobro opremljena, uvježbana i spremna za sve izazove koji se stavljaju pred nju. Ocijenio je kako to Hrvatska vojska pokazuje u svijetu i kod kuće, te da se puno ulaže u modernizaciju vojske, povećanje životnoga standarda vojnika i njihovih materijalnih prava, kako bi bili bolji i kako bismo mogli opravdati to što su rekli prije 28 godina pripadnici ZNG-a, kao i osigurati budućnost za našu djecu.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (OSRH) general zbora Mirko Šundov rekao je kako je bilo dosta govora o opremanju i modernizaciji vojske i o tome kako se u to ulaže dosta novca. Istaknuo je kako je posebno važna obnova duha Hrvatske vojske, kako je rekao, onoga ratničkog pobjedničkog etosa kojega smo imali u Domovinskom ratu, sada uz potporu ministra i vojnika, a posebno mladih naraštaja.

"To nam daje slobodu i radost da je HV na pravome putu i da će uvijek biti ona vojska koja će braniti svoju Hrvatsku kad god zatreba", izjavio je general zbora Mirko Šundov.

Dodao je kako se možemo pohvaliti da neki projekti u završnoj fazi te da su, primjerice, helikopteri Kiowa Warrior u završnoj fazi pune operativne sposobnosti. Ponovio je kako je najvažnije dati povjerenje ljudima, dati im ona prava koja nisu imali. Jer, objasnio je, možete imati dobru opremu i organizaciju, no bez ljudskoga motivacijskog faktora nema uspjeha u vojnim operacijama, vježbama i pomoći narodu kada je to potrebno.

Ministar obrane Damir Krstičević napomenuo je kako je Hrvatska vojska (HV) formirana u Kranjčevićevoj ulici u Zagrebu prije 28 godina, ustvrdio kako imao sjajnu vojsku koju smo zajedno obnovili i vratili joj sjaj iz Domovinskog rata, te istaknuo kako su u svemu najvažniji ljudi.

  • +20
Akademija povodom Dana oružanih snaga Izvor: Pixsell / Autor: Tomislav Miletic/PIXSELL

"Na nama je odgovornost i zadaća da i dalje jačamo HV i unaprjeđujemo sposobnosti naše vojske, ali prije svega je briga za ljude koji su najvažniji dio sustava, a kada vidim mlade kadete i kadetkinje sretan sam i uvjeren u sjajnu budućnost HV-a", rekao je Krstičević.

"Hrvatski vojnici uvijek su među prvima na terenu i naš narod ih voli, duh se obnavlja svakim potezom i akcijom te odlukom da se vidi da je u svakoj toj odluci čovjek, njegova vrijednost i ljudi, želimo da je HV prožeta simbolima i vrijednostima Domovinskog rata, domoljubljem, na osnovu toga karaktera smo i pobijedili, a taj pobjednički karakter i danas je prisutan", izjavio je ministar.

Na novinarsko pitanje o zdravstvenome stanju ministra branitelja Tome Medveda, Krstičević je odgovorio da se ministar Medved dobro osjeća i sve pozdravlja, te kako vjeruje da će ozdraviti i nastaviti svoj posao.

Komentirao je i nastup Miroslava Škore na svečanosti u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, rekavši da Ministarstvo obrane stalno poziva hrvatske glazbenike, da je Škoro jedan od njih, te da su početkom godine uputili poziv Škori da otpjeva pjesme "Ne dirajte mi ravnicu" i "Domovina".

Na nastup Miroslava Škore osvrnula se i predsjednica Grabar-Kitarović rekavši "da je Škoro uvijek dobrodošao", te da su to "domoljubne pjesme".