vrEMENSKA PROGNOZA

Sunčanije i toplije, još ponegdje kiša s grmljavinom. Evo što nas čeka za vikend

31.08.2023 u 06:38

Bionic
Reading

U četvrtak prijepodne u unutrašnjosti većinom oblačno s povremenom kišom, u Dalmaciji promjenjivo s pljuskovima praćenim grmljavinom osobito ujutro, na sjeverom Jadranu djelomice sunčano, samo rano ujutro još ponegdje malo kiše, najavljuje Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ)

Poslijepodne postupno razvedravanje u svim predjelima, ali i dalje uz mogućnost za malo kiše ili kraći lokalni pljusak, osobito u gorju, te na jugu i istoku. Ujutro na kopnu mjestimice magla. Vjetar uglavnom slab. Na Jadranu slaba i umjerena bura i sjeverozapadnjak, od sredine dana jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura od 22 do 27 °C.

U četvrtak, dakle, više sunčanog vremena i porast temperature zraka, ali još ponegdje i kiša, na jugu i grmljavina. Sasvim stabilno neće biti ni u još topliji petak, a tijekom pretežno sunčanog i mjestimice opet vrućeg vikenda poneki kratkotrajni pljusak moguć je samo u gorju.

Dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a prognozirala je za HRT da će danas na istoku unutrašnjosti biti promjenjivo oblačno s mjestimičnom kišom uglavnom u prvom dijelu dana, a samo rijetko može i zagrmjeti. Prema večeri smanjenje naoblake. Vjetar uglavnom slab sjeverni i sjeverozapadni. Bit će podjednako toplo kao i srijedu. U središnjoj Hrvatskoj danju malo toplije nego u srijedu jer će biti sunčanih razdoblja, posebno poslijepodne, a još ujutro i dio prijepodneva treba računati na mjestimičnu kišu. Vjetar uglavnom slab.

  • +21
Kiša i jako jugo u Zadru Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic/PIXSELL

I u gorskoj Hrvatskoj slab vjetar, uz mnogo oblaka i mjestimične kiše, ujutro moguća i magla. Na sjevernom će Jadranu biti za mnoge povoljnije vrijeme jer će kiše biti manje i samo lokalno, a i vjetar će oslabjeti pa će biti toplije. Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije promjenjivo oblačno s duljim sunčanim razdobljima, no i s mjestimičnim neverinima, češće prijepodne. Vjetar slab do umjeren promjenjiva smjera, većinom sjeverozapadni i jugozapadni. Jutarnja temperatura od 16 do 20 °C, a najviša dnevna između 25 i 27 °C.

  • +19
Trogir: Stigle prve naznake najavljenog pogoršanja vremena, plima i kiša Izvor: Pixsell / Autor: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Na krajnjem jugu Hrvatske također nestabilno i vrlo promjenjivo, no navečer će se vrijeme postupno smirivati. Ujutro će uz obalu puhati sjeverni vjetar i bura, a zatim sjeverozapadnjak pa će i more biti u smirivanju."

Od petka stabilnije, sunčanije i toplije, ponegdje i vruće

"U petak će na sjevernom Jadranu biti još ponekog pljuska, vjerojatnije ujutro i prijepodne, dok će u Dalmaciji prevladavati sunčano. Za vikend posvuda obilje sunca i povratak ljetnog ugođaja, a kako će i vjetar biti slab do umjeren sjeverozapadni, vjerojatno će mnogima biti idealno za sve morske radosti. U unutrašnjosti u petak već mnogo stabilnije nego prošlih dana, a lokalno malo kiše može pasti samo u gorju. U subotu i nedjelju većinom sunčano, vrlo toplo i vruće, a tek će mjestimična jutarnja magla podsjećati na to da smo zakoračili u jesenski mjesec", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

Biometeorološka prognoza

Biometeorološke prilike posvuda će biti povoljnije nego prethodnog dana, no i dalje ne sasvim povoljne. U noći i tijekom jutra još uvijek neće biti sasvim stabilno što može nepovoljno utjecati na raspoloženje osjetljivijih ljudi i zdravstvene tegobe kroničnih bolesnika. Atmosferske nestabilnosti i dalje će biti najizraženije na područjima uz Jadran. Uz postupnu stabilizaciju atmosferskih uvjeta, prema kraju dana nepovoljan utjecaj vremena će slabiti.