nezadovoljstvo građana

Sunak: Nema povlačenja brexita, život izvan Europske unije već pruža goleme koristi i prilike

21.11.2022 u 16:47

Bionic
Reading

Britanski premijer Rishi Sunak zanijekao je u ponedjeljak da njegova vlada želi povući odluku o napuštanju Europske unije unatoč sve većem nezadovoljstvu građana brexitom

Sunak, pobornik brexita, rekao je u govoru pred poslovnim ljudima da život izvan Europske unije "već pruža goleme koristi i prilike".

Kao primjer je istaknuo veće ograničenje imigracije, što je bio jedan od glavnih razloga za brexit, i tješnje veze s Azijom.

Ali i dodao: "Dopustite mi da budem jasan s tim u vezi: pod mojim vodstvom Ujedinjeno Kraljevstvo neće težiti nikakvim odnosima s Europom koji se temelje na usklađivanju sa zakonima EU-a".

Britanija je napustila EU u siječnju 2021., nakon više godina političkog natezanja nakon referenduma 2016. na kojem su građani odlučili da to žele.

Sunak je to izjavio nakon objave izvješća u Sunday Timesu da "visoki članovi vlade" planiraju "usmjeriti Britaniju na put prema odnosima s EU-om u švicarskom stilu".

Švicarska ima daleko tješnje odnose s Unijom od Britanije koje reguliraju bilateralni sporazumi koji omogućuju pristup jedinstvenom europskom tržištu i visoki stupanj slobode kretanja te predviđaju doprinos u proračun EU-a.

  • +9
Macron i Sunak na G20 Izvor: EPA / Autor: DITA ALANGKARA / POOL

To izvješće i prošlotjedna izjava ministra financija Jeremyja Hunta, koji je glasao za ostanak u EU-u, da želi ukloniti "golemu većinu" trgovinskih barijera s EU-om izazvali su nelagodu među euroskeptičnim članovima vladajuće Konzervativne stranke.

Novo ispitivanje javnog mnijenja YouGov prošli tjedan pokazalo je, međutim, da 56 posto ispitanika misli da je izlazak iz EU-a bio pogreška, dok ga 32 posto podržava.

Europska komisija poručila je s tim u vezi: "Naši odnosi s Ujedinjenim Kraljevstvom temelje se na Sporazumu o povlačenju i Sporazumu o trgovini i suradnji".

Privremeni sporazum za prehrambene i poljoprivredne proizvode "jedini je sporazum u švicarskom stilu ili ponuda na stolu što se nas tiče", rekao je glasnogovornik Komisije novinarima.