BROMANCE U NASTAJANJU

Spojila bi ih svaka aplikacija: Hoće li bogati bankari Macron i Sunak konačno pomiriti London i Pariz?

16.11.2022 u 06:32

Bionic
Reading

Nakon godina - neki bi mogli reći stoljeća - gorkih svađa, ljubav bi mogla konačno procvjetati preko La Manchea u odnosima između Velike Britanije i Francuske. Još je rano, ali visoki dužnosnici u Britaniji i Francuskoj usuđuju se nadati da bi se između Rishija Sunaka i Emmanuela Macrona u nadolazećim tjednima i mjesecima mogla iskovati nova čvrsta suradnja

Bilo koja suvremena aplikacija za pronalaženje partnera koja je vrijedna pažnje odmah bi ih spojila, piše Politico. Dvojica su uglađenih i bogatih investicijskih bankara u ranim četrdesetima, sklonih moći, pragmatizmu i politici desnog centra.

'Mogu usporediti veličinu svojih bonusa!' našalio se visoki europski diplomat, aludirajući na Sunakov bivši život u Goldman Sachsu i Macronovu povijest u Rothschildu, dodaje isti medij.

Prvi znakovi su dobri. Čini se da je izuzetno važan prvi sastanak dobro prošao - bilateralni sastanak na marginama konferencije Ujedinjenih naroda COP27 o klimatskim promjenama u Egiptu prošlog tjedna. Macron je bio dovoljno očaran da pozove Sunaka u Pariz, neposredno prije Božića, na konferenciju podrške ukrajinskom civilnom društvu. Sunak još nije službeno odgovorio.

  • +22
Rishi Sunak i Emmanuel Macron Izvor: EPA / Autor: PA Images / Alamy / Alamy / Profimedia

Par će se ponovno sastati ovog tjedna, ovaj put na prekrasnim plažama Balija na samitu G20. Prvi formalni anglofrancuski samit u pet godina planiran je za početak sljedeće godine, a u ponedjeljak su dvije strane predstavile dugo očekivani dogovor o suzbijanju migracije preko La Manchea, nakon mjeseci diplomatskog zastoja pod prethodnim čelništvom Britanije.

Ono što je jasno jest da se nakon dugog i burnog razdoblja koje je uslijedilo nakon britanske odluke da napusti Europsku uniju 2016. godine obje vlade nadaju da će iskoristiti priliku za novi početak koju je pružio Sunakov dolazak u Downing Street broj 10.

'Ponekad smo bili taoci - s obje strane - domaće politike, ali naši strateški interesi su usklađeni i naši kapaciteti odgovora na izazove su slični', rekao je francuski diplomat za Politico.eu. Do sada su, dodao je, bilateralni razgovori bili 'pozitivni'.

Visoki dužnosnik u ministarstvu vanjskih poslova Ujedinjenog Kraljevstva, koji poznaje obojicu, rekao je da su uvjereni da će ta veza uspjeti.

'Nije iznenađujuće to da bi mogli složiti', rekao je dužnosnik Ujedinjenog Kraljevstva, dodavši da su oni dvojica najmlađih i najsvježijih čelnika u Europi te misle da dvije zemlje trebaju surađivati ​​s obzirom na svijet u kojem se nalazimo, a to su im nacionalni interesi.

Jean-Pierre Jouyet, bivši francuski veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu, vjeruje da će bivše karijere dvojice muškaraca kao bankara i ministara financija pomoći u međusobnom razumijevanju.

'Odnos može funkcionirati jer su imali slične putove, vide tržišta na sličan način - i zato što je Macron mnogo više desno nego što je bio prije pet godina', rekao je Jouyet, naglasivši da su bliski istim financijskim krugovima, onima koji su podržali Macrona za predsjednika.

Nakon preuzimanja dužnosti u listopadu Sunak je bio odlučan staviti točku iza neprijateljstava između Macrona i njegova dva prethodnika na mjestu premijera Ujedinjenog Kraljevstva, Liz Truss i Borisa Johnsona. Johnson i Macron često su se sukobljavali dok se Truss u svom ekstremno kratkom mandatu nije proslavila odgovorom da 'porota još vijeća' na pitanje je li Macron prijatelj ili neprijatelj Britanije.

U prvom privatnom telefonskom razgovoru Sunaka s Macronom nakon što je postao premijer, 28. listopada, on je 'naglasio važnost koju pridaje odnosu Ujedinjenog Kraljevstva s Francuskom - našim susjedom i saveznikom', navodi Politico pozivajući se na stenogram razgovora koji je objavio Downing Street.

  • +9
Macron i Sunak na samitu zemalja G20 Izvor: EPA / Autor: DITA ALANGKARA / POOL

Zapravo, vladin dužnosnik koji je imao izravne informacije o telefonskom pozivu sugerirao je da je Sunak napravio klasičnu pogrešku koja se radi na prvom spoju kada se malo previše želi udovoljiti drugoj strani.

Sunak je 'tako očito želio da to uspije, sve je to bilo pomalo očajno', namršteno je objasnio dužnosnik. 'Ušao je ravno na početku i rekao: 'Samo želim reći, vidim te kao prijatelja, u redu? Prijatelj, u redu?’ A onda se kasnije stalno iznova vraćao na to. Prijatelj. Prijatelj.'

'Na neki način smatrao sam da je pristup (Macronu) Liz Truss, bez gluposti, učinkovitiji. To je pokazalo koliko je (Sunak) neiskusan u ovome.'

Nema sumnje da Pariz osjeća priliku za resetiranje odnosa.

Ono što Sunak prije svega donosi je 'dobra volja', rekao je Alexandre Holroyd, zastupnik Macronove stranke Preporod.

'Pod Borisom Johnsonom odnos je dotaknuo dno jer on nije želio ići naprijed s Francuzima ni u čemu', kazao je i dodao da je prvo što je Sunak rekao bilo da želi ponovno pokrenuti tu vezu.

Prerano je da bude siguran kako bi se odnosi mogli razvijati, ali je ukazao na Macronovu prošlotjednu ponudu da ugosti britanskog premijera u prvom tromjesečju 2023. na prvom formalnom anglofrancuskom samitu još otkako se Macron sastao s Theresom May početkom 2018. godine. Drugi francuski diplomat rekao je da dužnosnici još uvijek dogovaraju dnevni red, ali Pariz vjeruje da sastanak može polučiti opipljivim rezultatima.

Dvije strane imaju mnogo tema za razgovore, od ilegalnih migracija, preko energetske sigurnosti, do svađa povezanih uz provedbu sporazuma o Brexitu.

Vezano za Brexit, raspoloženje je sve pozitivnije. Gore citirani diplomat rekao je da se Sunak - unatoč tome što je glasao za izlazak 2016., za razliku od svoje prethodnice Truss - u cijeloj Europi smatra osobom usredotočenom na rješenja, a ne kao 'oportunist' koji je kasno uskočio u Brexit kako bi unaprijedio svoju karijeru.

Dužnosnici obiju strana oprezno se nadaju da će se dogovor o protokolu o Sjevernoj Irskoj moći postići do proljeća - idealno bi bilo na vrijeme za 25. godišnjicu Sporazuma na Veliki petak, kada se očekuje dolazak američkog predsjednika Joea Bidena.

Migracije preko Kanala i dalje su problematično pitanje, ali postoji nada da će dogovor o bližoj suradnji u borbi protiv krijumčarskih bandi biti samo prvi korak u širem partnerstvu nakon uspješnih razgovora Sunaka i Macrona u Egiptu.

Što se tiče energije, mali kapacitet skladištenja plina u Ujedinjenom Kraljevstvu čini ga ovisnim o europskim partnerima, što znači da je u tijeku diplomatska strka prije onoga što izgleda kao izazovna zima, a možda se neće moći osloniti na francuski izvoz energije kao do sada.

Ponovno pokretanje odnosa izgleda je u interesu obje strane.

Jean-Louis Thiériot, francuski zastupnik stranke Republikanci, sugerirao je da će Macron biti zainteresiran za jačanje veza s Downing Streetom s obzirom na poteškoće u njegovom odnosu s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom. Drugi diplomati kažu da Macron jednostavno želi riješiti brojna otvorena pitanja u anglofrancuskim odnosima.

Za Sunaka će se blizak odnos s Parizom pokazati ključnim za rješavanje izazova povezanih s Brexitom, rekao je gore citirani izaslanik EU-a, zbog utjecaja koji francuski predsjednik ima na Europsku komisiju. Upravo je Macron, istaknuo je diplomat, odigrao ključnu ulogu u postavljanju Ursule von der Leyen na mjesto predsjednice Europske komisije 2019., a par je i dalje u bliskom kontaktu.

'Nemojte sumnjati', rekao je diplomat. U Europi 'Macron ostaje tvorac kraljeva'.