SRBIJANSKI TISAK

Sukobi u Makedoniji mogli bi se prenijeti na sjever Kosova

12.05.2015 u 12:33

Bionic
Reading

Nakon nedavnog sukoba makedonske policije i naoružane skupine u Kumanovu, u kojemu je poginulo osam makedonskih policajaca te ubijeno 14 terorista, pojedini beogradski tiskani mediji ocjenjuju u utorak da se sukobi iz Makedonije mogu prenijeti na sjever Kosova te u druge dijelove regije

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić odbio je pak komentirati situaciju u Makedoniji. ''Ne miješamo se u unutarnje stvari drugih zemalja'', rekao je Vučić upitan o tome da se očituje o situaciji u Makedoniji poslije sukoba u kumanovskom naselju Divo, za koji su makedonski dužnosnici priopćili da je u njemu, nakon dvodnevne akcije, "eliminirana najopasnija teroristička skupina u regiji".

"Srbijanska vlada nije na poziciji Rusije u svezi s oružanim incidentima u Makedoniji", piše u utorak beogradski list Danas pozivajući se na izjavu srbijanskog premijera te podsjeća da je rusko ministarstvo vanjskih poslova, osim izražavanja zabrinutosti zbog oružanih incidenata kod Kumanova u Makedoniji, naglasilo i zabrinutost zbog protuvladinih prosvjeda u toj zemlji.

Istodobno nekoliko beogradskih tabloida u utorak spekulira o navodnim planovima i namjerama albanskih ekstremista s Kosova, iz Makedonije i Albanije da se poslije sukoba u Kumanovu sukobi prenesu u druge zemlje regije.

"Prave kaos i u Srbiji, Republici Srpskoj i Crnoj Gori", piše Informer, "Rat se iz Makedonije širi na sjever Kosova", ocjenjuju Naše novine, dok list Blic, pozivajući se na navodna izvješća srbijanskih sigurnosnih službi, na naslovnici navodi: "Haradinajev brat sprema napad na Mitrovicu"

Prema tvrdnjama Blica, Daut Haradinaj, zastupnik u Skupštini Kosova i brat jednog od političkih vođa kosovskih Albanaca Ramusha Haradinaja, "glavni je organizator terorističkih skupina u Kumanovu".

List ocjenjuje da bi sljedeća meta mogli biti djelatnici ureda srbijanske vlade za Kosovo u sjevernom dijelu Kosovske Mitrovice "i to uoči odlaska (srbijanskog premijera) Vučića u SAD", najavljenog u lipnju.

Nakon izvanredne sjednice državnog ureda za koordiniranje službi sigurnosti u nedjelju je, u povodu sukoba u Makedoniji, priopćeno da je "stanje u Srbiji zadovoljavajuće" te da "nema naznaka da će se sukobi iz Makedonije preliti u Srbiju". Srbijanskoj vladi predloženo je da formira posebno državno tijelo koje će zajednički koordinirati akciju svih sigurnosnih struktura i snaga.

Srbija je zbog sukoba u Kumanovu poslala dodatne policijske snage na srbijansko-makedonsku granicu, a još 450 pripadnika žandarmerije MUP-a Srbije raspoređeno je u tzv. Kopnenoj zoni sigurnosti uz granicu s Kosovom na jugu Srbije.

Albanski politički prvaci na jugu Srbije ne očekuju eskaliranje nasilja, ali ocjenjuju da je "moguće prelijevanje incidenata na teritorij juga Srbije".

Zamjenik predsjednika općine Preševo Skender Destani, koji je i predsjednik ogranka stranke Demokratske unije, rekao je za beogradski tisak kako "samo netko s lošim namjerama po suživot Albanaca, Srba i Roma može namjerno izazvati incident, ali da to sigurno ne želi nitko iz Beograda".

"Premijer Vučić u Srbiji nema problema s 'antidržavnom oporbom', što je po mom mišljenju, problem Makedonije i (makedonskog premijera) Nikole Gruevskog", ocijenio je Destani.

Tijekom sukoba, koji je započeo u nedjelju i trajao više od 30 sati u kumanovskom naselju Divo poginulo je osam policajaca, ranjeno ih je 37, a ubijeno je 14 osoba, dok je makedonska policija njih više od 30 optužila za terorizam i ugrožavanje ustavnog poretka Makedonije.