MENADŽERSKI UGOVORI

Sukob u ZG holdingu između bandićevaca i njihovih prethodnika

10.06.2015 u 15:32

Bionic
Reading

Tportal je u posjedu zapisnika s pretposljednje sjednice Nadzornog odbora Zagrebačkog holdinga, održane 3. lipnja, na kojoj su Upravi ZGH ponuđeni ugovori o radu, a oni su odbijeni dva dana kasnije

Iz zapisnika je vidljivo da je pet 'starih' članova NO-a (Mirna Šitum, Vladimir Ferdelji, Davor Štern, Gojko Bežovan i Ivan Šikić) branilo menadžerske ugovore dane Upravi dok su Jelena Pavičić Vukičević, Mirsad Srebreniković, Andrea Šulentić i Grgo Jelinić, koje je gradonačelnik Milan Bandić imenovao netom nakon smjene Maruške Vizek i Hrvoja Šimovića, gorljivo branili želju prvog čovjeka Grada da se Upravi ponude obični ugovori o radu, bez otpremnina, uz tvrdnju da su postojeći ugovori pravno ništetni jer ne postoji zapisnik Skupštine ZGH na kojoj je donesena odluka o suglasnosti za njih.

Cijeli problem s ugovorima, podsjetimo, eskalirao je kada je Bandić iz Remetinca izašao na slobodu. Uprava izabrana na javnom natječaju dobila je menadžerske ugovore u koje je kao osigurač od političke smjene uglavljen stavak o visokim otpremninama, a da se ona danas dogodi, za četiri člana iznosilo bi to 2,7 milijuna kuna. Ugovore na potpis Upravi dao je 'stari' NO, a Skupština društva koju je tada uz Slavka Kojića činila Sandra Švaljek provela je i upis u registar Trgovačkog suda.

Prema zapisniku, Šitum je na sjednici kazala kako je Skupština društva (Švaljek i Kojić) kontinuirano bila prisutna i sudjelovala u postupku izbora članova Uprave te je istaknula da je neistinita tvrdnja da je NO bez odobrenja Skupštine sklopio ugovore s Upravom.

Kazala je i kako je cijeli proces pratio i Tomislav Bilić iz pravne službe ZGH, uz konzultacije s tadašnjom privremenom upraviteljicom Danijelom Franić. Ferdelji je na sjednici ustvrdio kako je pogrešno tvrditi da su ponuđeni novi ugovori o radu primjereniji vremenu u kojem se nalazimo.

Ivan Šikić
, Bandićev politički mentor, naveo je kako je sve što je rađeno rađeno uz suglasnost Holdinga, a sa svim navedenim složio se i Bežovan. Štern je kazao kako je NO radio u čistoj savjesti i dobroj namjeri i da bi sve napravio opet isto, ali isto tako da si nikad neće dozvoliti da dođe u situaciju da ga se optužuje za nešto za što nije kriv.

S druge pak strane, Pavičić Vukičević ustvrdila je da ne postoji zapisnik sa Skupštine na kojoj je donesena odluka o davanju suglasnosti za ugovore predsjedniku i ostalim članovima društva te da u dokumentaciji nije priložen zapisnik kojim bi se utvrdilo da su novoimenovani članovi Uprave dobili na uvid same ugovore, kao ni pisano prihvaćanje članova Uprave odnosno njihova suglasnost, koja je preduvjet pristupanja potpisu ugovora. Prema njezinoj tvrdnji, pravna služba došla je do zaključka da potpisani ugovori nemaju pravnog učinka ni pravnih posljedica odnosno da su ništetni.

Navela je da sam izvještaj headhunting agencije, koja je provela postupak, do danas nije pronađen te je iskazala sumnju u cijeli postupak otvorenog natječaja, prikupljanja ponuda i selekcije. Srebreniković je bio mišljenja da ne treba puno raspravljati jer su Upravi ponuđeni novi ugovori i kazao je da do svega ne bi došlo da je Uprava odustala od odredbi vezanih uz otpremnine.

S njezinim riječima složila se Šulentić te nadodala da je suglasnost Skupštine po pitanju prihvaćanja ugovora i procedure prema NO-u trebala biti u formi javnobilježničkog akta, u čijem bi privitku trebala biti točna zadaća odnosno sadržaj odluka Skupštine, i da se dalje u proceduru daje predmetni ugovor NO-u, a sukladno Izjavi o osnivanju društva, te da se to sada nastoji ispraviti.

Na izgovoreno odgovorio je Štern rekavši da nigdje nije vidio da je potrebna suglasnost Skupštine za potpisivanje ugovora s Upravom, a Ferdelji je pridodao da je pročitao svu relevantnu dokumentaciju i kako je došao do istog zaključka.

Šulentić je istaknula kako se ne razmatra tko je kriv, već se konstatira da je došlo do proceduralne pogreške i da su potpisani ugovori neprihvatljivi u tehničkom i formalno-pravnom smislu te je kao rješenje Upravi ponuđeno potpisivanje ugovora o radu.

Ferdelji je u svemu vidio optuživanje Nadzornog odbora koji je jednoglasno bio za menadžerske ugovore i dodao da neće prihvatiti odgovornost za nešto što nije učinjeno. Potom se na sjednici pojavila Uprava, čijim je članovima ponuđeno da potpišu ugovore za manje od 48 sati, što su oni odbili pisanim putem, a isto su napravili i na današnjoj sjednici NO-a usmenim putem.

Hoće li Bandić smijeniti Upravu, još nije poznato, a jučer se o tome izjašnjavao u futuru.