PRVA KONKRETNA MJERA

Šuker: U gospodarstvo ide 10 milijardi kuna!

14.01.2010 u 13:58

Bionic
Reading

'Neće biti ni političkih ni bankarskih kišobrana. To znači da se novci neće dijeliti ni po političkim vezama, niti će se bankama dopustiti da se na taj način riješe svojih rizičnih plasmana', obećao je na današnjoj sjednici Vlade ministar financija Ivan Šuker

Negdje u veljači prošle godine recesija je pogodila Hrvatsku, a tek danas Vlada je donijela prvi paket mjera koji bi stvarno mogao pomoći posustalom gospodarstvu.

Sve dosad vukli su se potezi da bi se glava održala iznad vode, poput donošenja kriznog poreza kad je bilo upitno hoće li država imati novca za mirovine i plaće državnim i javnim službama.

Zajedničko kreditiranje banaka i države

Kabinet Jadranke Kosor
na današnjoj sjednici prihvatio je dvije mjere za potporu gospodarstvenicima. Prva mjera je program kreditiranja poduzeća preko Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), i to sredstvima do kojih će poslovne banke doći uslijed snižavanja obveznih rezervi od strane HNB. Jednim dijelom novca kreditirat će se investicijski projekti, dok bi drugi dio išao za pomoć tvrtkama koje imaju problema s likvidnošću.

Za investicijske projekte jamčit će jamstveni fond. Plan je da se banke s projektima svojih klijenata javljaju na aukcije HBOR-a, a država bi preuzimala od 25 do 50 posto rizika za zajmove na sebe.

Drugi dio novca za financiranje gospodarstva dolazio bi 30 posto od HBOR, dok bi poslovne banke sudjelovale sa 70 posto. Krediti tvrtkama također bi se dijelili na aukcijama HBOR-a.

Procjena ministra financija Ivana Šukera je da će tako gospodarstvo dobiti financijsku injekciju od 10 milijardi kuna.

Fondovi za gospodarsku suradnju

Druga mjera za spas gospodarstva je osnivanjefondova za gospodarsku suradnju. Radi se o fondovima rizičnog kapitala u kojima će u jednakom omjeru sudjelovati poslovne banke i država. Ti će fondovi ulagati kapital i stjecati udjele u tvrtkama za koje se procijeni da imaju perspektivu.

'Na jednu kunu privatnog kapitala, država će uložiti dodatnu kunu. A ukupna sredstva s kojima će država sudjelovati iznosit će najviše do milijardu kuna', istaknuo je Šuker.

Ni za jednu od mjera još uvijek nisu dogovoreni kriteriji za sudjelovanje tvrtki ni visina kamatnih stopa za kredite, za što je određen rok od 15 dana.

'Neće biti ni političkih ni bankarskih kišobrana, što znači da se novci neće dijeliti ni po političkim vezama, niti će se bankama dopustiti da se na taj način riješe svojih rizičnih plasmana. Sve će se raditi po tržišnim uvjetima', naglasio je Šuker.