europski parlament

Šuica: Tri institucije blizu zajedničkog stajališta o Konferenciji o budućnosti Europe

28.01.2020 u 12:15

Bionic
Reading

Potpredsjednica EK za demografiju i demokraciju Dubravka Šuica izrazila je u utorak nadu da će tri glavne institucije EU-a uskoro donijeti zajedničku deklaraciju kojom bi se definirale pojedinosti Konferencije o budućnosti Europe

Takva zajednička deklaracija trebala bi obuhvatiti koncept, strukturu, opseg i vremenski raspored te konferencije koja bi trebala započeti 9. svibnja, na Dan Europe.

Europski parlament i Komisija već su objavili svoja stajališta o konferenciji, a Vijeće za opće poslove u utorak raspravlja o tom pitanju. Vijećem za opće poslove predsjedava hrvatska državna tajnica za europske poslove Andreja Metelko Zgombić.

'Mislim da smo blizu zajedničkom stajalištu koje treba biti solidna osnova za pokretanje konferencije. Nadam se da će se i Vijeće složiti s našim prijedlogom da se Konferencija otvori 9. svibnja na Dan Europe u Dubrovniku', rekla je Šuica dolazeći na sastanak Vijeća.

Konferencija o budućnosti Europe zamišljena je kao novi javni forum za otvorenu, uključivu i strukturiranu raspravu kako bi građani mogli izraziti svoje viđenje budućeg uređenja Europske unije.

Državna tajnica Metelko Zgombić predstavit će na sastanku prioritete hrvatskog predsjedanja koji spadaju u nadležnost Vijeća za opće poslove. Nakon toga uslijedit će rasprava o stajalištu Vijeća o Konferenciji o budućnosti Europe na temelju prijedloga koje je izradilo hrvatsko predsjedništvo.