ODBOR ZA VANJSKE POSLOVE

Šuica naslijedila Plenkovića u EP-u

15.11.2016 u 11:23

Bionic
Reading

Odbor Europskog parlamenta za vanjske poslove aklamacijom je izabrao za potpredsjednicu zastupnicu Dubravku Šuicu, koja je na tom mjestu naslijedila stranačkog kolegu i današnjeg premijera Andreja Plenkovića

'Naglašavam važnost činjenice da je pozicija potpredsjednika Odbora za vanjske poslove, najvažnijeg odbora u Europskom parlamentu, ostala u kvoti hrvatske delegacije EPP-a. Drago mi je što sam izabrana na ovu vrlo važnu funkciju koju je prije mene obnašao predsjednik Vlade, gospodin Andrej Plenković. Kroz svoj rad nastavit ću aktivno podupirati i lobirati za što skoriji ulazak Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, što je jedan od prioriteta hrvatske vanjske politike. Poticat ću, u novonastalim okolnostima, što tješnju suradnju Sjedinjenih Američkih Država i Europske unije u području obrane, sigurnosti, migracija, borbe protiv terorizma i ostalih izazova', istaknula je Šuica nakon jučerašnjeg izbora.

Ona je već nekoliko puta u svojstvu zamjenske članice sudjelovala u izradi izvješća ili mišljenja za ovaj Odbor, čija je glavna uloga pripremanje postupaka za plenarno zasjedanje Parlamenta u punom sazivu, što prvenstveno obuhvaća sastavljanje izvješća o zakonodavnim prijedlozima i nezakonodavnim inicijativama koje Parlament razmatra ili mišljenja koja razmatraju ostali odbori.

Podsjetimo, Odbor za vanjske poslove nadležan je, između ostaloga, za promicanje, provedbu i nadzor vanjske politike Europske unije u odnosu na zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku te zajedničku sigurnosnu i obrambenu politiku i u tom mu smislu pomaže Pododbor za sigurnost i obranu. Također, Odbor koordinira odnose s drugim institucijama i tijelima EU-a, UN-om i drugim međunarodnim organizacijama te međuparlamentarnim skupštinama za pitanja u njegovoj nadležnosti, a riječ je o pitanjima demokracije, vladavine prava, ljudskih prava, uključujući prava manjina, u trećim zemljama i načela međunarodnog prava.