stariji do 65 godina

Nije održan sastanak s MUP-om o uvođenju liječničkih pregleda za produljenje vozačke dozvole

21.01.2019 u 12:45

Bionic
Reading

Sindikat umirovljenika Hrvatske (SUH) i Matica umirovljenika Hrvatske (MUH) u ponedjeljak su upozorili ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića da, unatoč zaključku Nacionalnog vijeća za umirovljenike, nije održan sastanak umirovljeničkih udruga s predstavnicima MUP-a o najavljenim izmjenama Zakona o sigurnosti prometa na cestama, kojima se starijima od 65 godina žele uvesti obvezni liječnički pregledi prilikom produljenja vozačke dozvole

'Na sjednici je zaključeno kako će Ministarstvo rada i mirovinskog sustava u ime umirovljeničkih udruga zatražiti prijam u MUP-u kako bi se izložila argumentirana stajališta predstavnika 282.000 vozača starijih od 65 godina. Međutim, kako do takvog razgovora još nije došlo, Sindikat i Matica umirovljenika obraćaju se ovim direktnim putem', navode u pismu čelnice SUH-a Jasna A. Petrović i MUH-a Višnja Fortuna.

Ističu kako se u Direktivi EU 2018/645, na koju se MUP poziva kao razlog za uvođenje te mjere, ne spominju nikakve promjene vezane uz osobe starije od 65 godina.

'Potrudili smo se i sami nabavili integralni tekst Direktive (EU) 2018/645 Europskog parlamenta i vijeća od 1. travnja 2018. godine na koju se službeno pozivaju Vaši 'stručnjaci'. Ostali smo zaprepašteni. Nigdje, ni u jednom retku, nema ništa od promjena vezanih za osobe starije od 65 godina, a upravo se to navodi kao polazna osnova za ozbiljnu izmjenu zakona', stoji u pismu Božinoviću.

Čelnice umirovljeničkih udruga upozoravaju kako 'serviranje notorne laži javnosti' ne bi smjelo ostati bez posljedica po one koji su krivi za to. Također ističu da se kao glavni razlog za uvođenje liječničkih pregleda navodi smanjivanje broja nesreća koje su uzrokovali vozači stariji od 65 godina, iako su oni sudjelovali samo u 10,5 posto prometnih nesreća.

'Predloženo rješenje koje sankcionira starije vozače nije niti u duhu europske prakse. Zemlje članice nisu obvezne propisati obvezne liječničke preglede za obnovu vozačke dozvole starijim vozačima, ali to mogu učiniti', navodi se u pismu.

Također, nigdje ne piše da se takvi pregledi moraju obavljati kod liječnika medicine rada, što se kod nas uporno gura kako bi se pogodovalo pojedinim privatnim liječnicima na uštrb javnog zdravstvenog sustava i umirovljenika, kažu SUH i MUH.

Primjerice, Danci obnavljaju vozačke preglede nakon 70-te godine uz potvrdu obiteljskog liječnika, u Nizozemskoj se vozačka produljuje na pet godina bez pregleda, a u Njemačkoj, Francuskoj i Belgiji nema dobnog ograničenja za upravljanje vozilom.

Prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosi 2.405 kuna, a 52 posto umirovljenika je ispod linije siromaštva (2.321 kune), dok 23 posto umirovljenika prima najnižu mirovinu, pa plaćanje liječničkog pregleda za njih predstavlja ogroman problem, ali i diskriminaciju starijih vozača, stoji u pismu.