ZLOČIN KOJI JE ŠOKIRAO HRVATSKU

Suđenje Šlogaru nastavlja se na godišnjicu Ivanina ubojstva

22.09.2009 u 12:45

Bionic
Reading

Suđenje za ubojstvo odvjetničke vježbenice Ivane Hodak, nakon današnjeg čitanja optužnice, nastavit će se 6. listopada, na prvu godišnjicu njene likvidacije

Iako je kao svjedoke na taj dan najprije pozvao majku i oca pokojne djevojke, predsjednik sudskog vijeća Ivan Turudić je nakon zaključenja današnje rasprave promijenio datum njihova svjedočenja, pa će se zagrebački odvjetnik Zvonimir Hodak i njegova supruga Ljerka Mintas Hodak, HDZ-ova potpredsjednica Vlade s kraja 90-tih, na sudu pojaviti 26. listopada.

'Sudac Turudić je vjerojatno slučajno raspravu zakazao za taj dan (dan ubojstva, op. a). Normalno da mi nećemo svjedočiti na taj dan nego ćemo zatražiti da svjedočimo neki drugi dan', poručio je otac ubijene Ivane, odvjetnik Zvonimir Hodak. Turudić naknadno izmijenio odluku i svjedočenje Hodakovih prebacio na 26. listopada.


Uz neposredno svjedočenje supružnika Hodak, koje je zatražilo tužiteljstvo, sud je prihvatio i sve ostale dokazne prijedloge, među kojima i brojna vještačenja o ubojstvu u središtu Zagreba, nakon kojega su smijenjeni ravnatelj policije te ministri pravosuđa i unutarnjih poslova.

'Ovo što je danas na početku izveo Šlogar nema veze s ničim i to su sitne taktičke stvari kojima se vjerojatno služi u dogovoru sa svojim odvjetnikom', rekao je za Dnevnik.hr Hodak.


Odvjetnik optuženog Mladena Šlogara, koji se unatoč priznanju pred policijom i istražnim sucem danas nije želio očitovati o krivnji, predložio je svjedočenje dvojice policajaca koji su u napuštenom sjeniku u Zaprešiću pronašli pištolj kojim je prema optužnici Šlogar dva puta pucao u Ivanu Hodak.

'Šlogar je na policiji priznao svoju krivicu i isto tako u samoj istrazi, tako da se o njegovoj krivnji uopće ne treba raspravljati. Jedino što mene muči je to što u njegovom iskazu ima deset leži i to bezočnih laži. Istraga je pokazala da se događaji nisu odigrali onako kako ih je Šlogar ispričao. To mene zanima, zašto on o tome laže, ali vjerojatno je sve to dio njegove taktike', kazao je Hodak.


Iako se danas nije želio očitovati o optužnici, poručivši da tijekom cijelog postupka ne želi iznositi obranu, Šlogar je na sudu upozoren da se takav njegov stav shvaća kao negiranje krivnje.

Šlogar je, inače, ranije ustvrdio da je zločin počinio iz osvete Ivaninom ocu jer mu navodno prije 14 godina nije pomogao naći posao.


Njegov odvjetnik Antonio Zujić kazao je da nije riječ o nikakvom preokretu u slučaju, ali i da ne zna zašto se Šlogar nije želio očitovati o krivnji.

"To je bila njegova volja, a zakon kaže da se, ako se ne očituje o krivnji, smatra da nije kriv", kazao je Zujić izlazeći iz zgrade zagrebačkog Županijskog suda.

Novinarima nije želio otkriti na čemu će temeljiti obranu u slučaju za koji su mediji, ali i roditelji ubijene više puta isticali da se ne poklapa s policijsku verzijom zločina koji navodno ima "potpis profesionalca".