MUČENIČKA LOGIKA HDZ-OVE OBRANE

Suđenje HDZ-u usporedio sa suđenjem Stepincu

03.03.2014 u 13:10

Bionic
Reading

HDZ-ova obrana zatražila je, prilikom iznošenja završne riječi, oslobađajuću presudu za stranku jer smatraju da u provedenom postupku nije dokazano da su u slučaju Fimi media odgovorni za ono što im se stavlja na teret

'Ako je nešto došlo do HDZ-a, onda su to samo mrvice ili maksimalno 5,7 milijuna kuna', kazao je Davorin Budin, odvjetnik HDZ-a.

Prema njegovom mišljenju, tadašnji predsjednik HDZ-a Ivo Sanader na sastanku u Vladi s čelnicima državnih poduzeća, na kojem im je navodno rečeno da moraju surađivati s Fimi medijom, istupao je kao predstavnik Vlade, pa se, ističe, taj sastanak ne može povezati s HDZ-om.

Drugi HDZ-ov odvjetnik Vladimir Terešak u završnoj riječi paljbu je osuo po Mladenu Bajiću, glavnom državnom odvjetniku, medijima, pravosuđu jer smatra da je presuda u slučaju Fimi media, zahvaljujući curenju iskaza svjedoka i provedenom medijskom linču unaprijed napisana i donesena.

No, unatoč tome zatražio je oslobađajuću presudu za stranku jer smatra da 220 tisuća članova HDZ-a od svega što se događalo nije imalo nikakve koristi već samo štete.

'Ako je bilo kaznenih elemenata, a čini se, da ih je bilo. Onda je tu individualna odgovornost pojedinaca, a ne svih članova stranke koja je stvarala državu i bila na braniku domovine', kazao je Terešak. Naveo je kako medijskom streljačkom vodu streljivo stizalo iz DORH-a i da proces koji se vodi protiv HDZ-a je podsjećao na procese iz prošlih vremena kada se sudilo Stepincu i proljećarima.

'Nazivati HDZ zločinačkom organizacijom šamar je za svih 220 tisuća članova. Malverzacije su se mogle događati samo zahvaljujući pojedincima koji su bili na vlasti u Vladi. Ako je HDZ odgovoran – odgovorna je i vlada. Ako je netko tražio da se novac usmjeri u privatne džepove, krivi su pojedinci. Kaznimo kleptomane, kojih ima i u drugim strankama pa se one ne nazivaju kriminalnim organizacijama', istaknuo je Terešak.

Podsjetimo, USKOK tvrdi da je kroz Fimi mediju organizirana skupina za izvlačenje novca iz državnih i javnih tvrtki te da je na taj način počinjena šteta od 70 milijuna kuna, a u završnoj riječi zatražili su da se HDZ kazni vraćanjem 30 milijuna kuna.

Detaljna obrazloženja HDZ-ove obrane koja iznosi u prilog svoje teze da ova stranka nije odgovorna za koruptivno ponašanje svog vodstva pratite na tportalu...