'ZAHTJEVNA ISTRAGA'

Suđenje Breiviku počinje tek 2012. godine

28.07.2011 u 14:03

Bionic
Reading

Protiv Andersa Behringa Breivika, koji je priznao da je počinio dva krvava napada prošloga petka u Norveškoj, bit će podignuta optužnica i pokrenut proces tek 2012. godine, rekao je u četvrtak kraljevski tužitelj

'Nadamo se da ćemo sljedeće godine moći pokrenuti proces', rekao je vrhovni tužitelj Tor Aksel Busch.

Optužnica će biti podignuta krajem godine, precizirao je.

Breivik za sada ima status 'službenog osumnjičenika' i o njegovim se nedjelima vodi predispitivanje, specifično za skandinavske zemlje. Breivikov status je između osumnjičenika i optuženog.

Iako je priznao da je počinio napade u kojima je ubijeno 76 ljudi, optužnica se može podignuti tek nakon istrage, prema norveškom zakonu.

'Radi se o vrlo dosljednoj i zahtjevnoj istrazi. Policiji treba dosta vremena', objasnila je zamjenica tužitelja Ingunn Fossgard, prenosi AFP.

Za sada policija protiv Breivika razmatra optužbu za terorizam, za što bi mogao biti osuđen maksimalno na 21 godinu zatvora.

Norveška policija kani Andersa Behringa Breivika optužiti za zločine protiv čovječnosti pošto je priznao da je počinio pokolj 76 ljudi u Oslu i okolici, a u tom bi slučaju mogao dobiti kaznu zatvora do 30 godina.

Odredba o zločinima protiv čovječnosti, uvedena u norveški kazneni zakon 2008., predviđa maksimalnu kaznu od 30 godina zatvora.