stiže pojačanje

Norveška će Ukrajini isporučiti više od 20 borbenih lovaca F-16

12.04.2024 u 15:06

Bionic
Reading

Norveška se priprema isporučiti 22 borbena zrakoplova F-16 Ukrajini kao dio zračne koalicije, izvijestio je portal Nettavisen

U vijesti se napominje da nisu svi avioni potpuno operativni te da bi se neki od njih mogli koristiti za rezervne dijelove i održavanje drugih aviona F-16 koji budu prebačeni ukrajinskim zračnim snagama, piše ukrajinski vojni portal Militarnyi. Osim samih aviona, Ukrajina će iz Norveške dobiti mlazne motore za njih, pomoćni materijal, opremu za obuku, rezervne dijelove i drugu opremu.

Nettavisen piše da bi od navedena 22 aviona F-16, njih dvanaest, a riječ je o onima koje je Norveška planirala prodati američkoj tvrtki Draken International prema sporazumu potpisanom u studenom 2021., moglo biti sposobno za let. Još nije poznato kada bi Ukrajina mogla dobiti norveške avione, no pretpostavlja se da se to neće dogoditi prije samita NATO-a u Washingtonu u srpnju.

  • +4
Norveški avioni F-16 Izvor: EPA / Autor: STEFANOS RAPANIS

Zona Militar nedavno je izvijestila da je SAD odobrio Danskoj, Norveškoj i Nizozemskoj da prebace ukupno 65 borbenih aviona F-16 u Ukrajinu, kao i rezervne dijelove, opremu za obuku, alate i drugu opremu. Početkom travnja ukrajinsko ratno zrakoplovstvo objavilo je da je nekoliko grupa ukrajinskih pilota na obuci za F-16 u savezničkim zemljama. Osim pilota, nastavlja se školovanje tehničkog osoblja, tako da će ti stručnjaci u budućnosti obučavati svoje kolege u Ukrajini.

Prethodno je Rumunjska odobrila obuku ukrajinskih pilota na borbenim zrakoplovima F-16 na svom tlu. Američki Pentagon također je od početka jasno dao do znanja da se avioni F-16 u Ukrajini smiju koristiti samo na području suverenog teritorija te zemlje, a ne za napade na Rusiju. Norveška je pak zamijenila svoje zrakoplove F-16 modelom F-35.

  • +2
Norveški avioni F-35 Izvor: Profimedia / Autor: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia