odlazi u norvešku

Kontroverzni Iračanin: Sloboda govora u Švedskoj je jedna velika laž

27.03.2024 u 21:57

Bionic
Reading

Kršćanin iz Iraka koji je spalio Kuran u Stockholmu rekao je da je 'sloboda govora' u Švedskoj 'velika laž'. Njegovo skrnavljenje islamske svete knjige izazvalo je gnjev u cijelom muslimanskom svijetu i zakompliciralo veze između Švedske i Turske.

Iračanin koji je spalio Kuran u Švedskoj rekao je u srijedu da odlazi iz zemlje u Norvešku nakon što mu je švedska vlada oduzela boravišnu dozvolu.

Salwan Momika, 37-godišnji kršćanin iz Iraka, rekao je novinskoj agenciji AFP da je napustio Švedsku i stigao u Norvešku, gdje planira zatražiti azil.

'Napustio sam Švedsku zbog progona kojem sam bio izložen od strane vladinih institucija', rekao je Momika u SMS poruci za DW.

U intervjuu koji je u srijedu objavio švedski tabloid Expressen, Momika je rekao da Švedska prima samo teroriste koji dobiju azil i zaštitu, dok su filozofe i mislioce tjera.

'Selim se u zemlju koja mi šalje dobrodošlicu u koja me poštuje. Švedska me ne poštuje', rekao je Momika za novine, dodajući da je već ušao u Norvešku i da je na putu za glavni grad Oslo.

Momika je švedsku slobodu izražavanja i zaštitu ljudskih prava nazvao 'velikom laži'.

Momika je inscenirao nekoliko spaljivanja i skrnavljenja islamske svete knjige u Švedskoj što je izazvalo bijes i kritike u nekoliko muslimanskih zemalja. U listopadu su mu švedske migracijske vlasti poništile boravišnu dozvolu, rekavši da je dao netočne podatke u svom zahtjevu i da će biti deportiran u Irak.

No, njegova deportacija je na čekanju iz sigurnosnih razloga, jer prema Momikinim riječima, njegov život bi mogao biti u opasnosti ako ga vrate u domovinu.

Spaljivanje muslimanske svete knjige prošle godine dovelo je do diplomatskih glavobolja kao što je otkazivanje posjeta švedskog ministra obrane Turskoj radi razgovora o njezinom pristupanju NATO-u.