FLORENCE HARTMANN

Suđenje bivšoj Haškoj glasnogovornici 5. veljače

30.01.2009 u 21:22

Bionic
Reading

Obrana bivše glasnogovornice Haaškog tužiteljstva Florence Hartmann, kojoj suđenje za nepoštivanje Haaškoga suda počinje 5. veljače, najavila je u petak na statusnoj konferenciji u Haagu da će zatražiti isključenje tročlana sudskog vijeća zbog navodne pristranosti te je ponovno pozvala na odgodu suđenja

Najaviši podnesak kojim će zahtijevati isključenje sudskog vijeća zbog navodne pristranosti, njezin branitelj Karim Khan kazao je da je tijekom priprema za suđenje bilo kontakata sudskih savjetnika koji rade za suce članove vijeća i tužitelja koji vodi predmet protiv Hartmann.

Sudsko je vijeće u međuvremenu odbacilo zahtjeve obrane koji su podneseni prije više od dva tjedna i kojima se tražilo da se odbaci optužba, obustavi postupak i opozove posebni tužitelj koji zastupa optužbu u njezinu predmetu. Sudac predsjedatelj pak obavijestio je na statusnoj konferenciji strane u postupku da suđenje počinje po planu, u sljedeći četvrtak.

Obrana bivše glasnogovornice tražila je obustavu postupka zbog 'nemarne, nepotpune i u velikoj mjeri pogrešne istrage' koju je protiv nje vodio posebni tužitelj Bruce MacFarlane imenovan samo za taj predmet. Također je zahtijevala njegov opoziv jer je imenovan suprotno odredbama Pravilnika Haaškog suda.

Obrana je na statusnoj konferenciji sugerirala da iza optužnice protiv Hartmann stoji osoba zaposlena na Haaškom sudu protiv koje je bivša glasnogovornica svojedobno podnijela prijavu. Braniteljski tim pozvao je vijeće da ne počinje suđenje dok se te okolnosti ne rasvijetle kako ne bi ispalo da se čitav postupak vodi zbog osobnih neraščišćenih računa.

Suđenje bivšoj glasnogovornici Haaškog tužiteljstva zakazano je za 5. veljače i trajat će ukupno dva dana.
Hartmann se tereti za nepoštivanje suda zbog objave podataka iz tajnih odluka Žalbenog vijeća Haaškog suda u predmetu 'Milošević'. Ona je, po optužnici, tajne podatke objavila u rujnu pretprošle godine u svojoj knjizi "Mir i kazna" i u članku "Prikriveni ključni dokazi o genocidu" koji je u siječnju 2008. objavio Bosanski institut.
Hartmann se pred Haaškim sudom nije željela očitovati o krivnji pa je u sudski zapisnik uz njezino ime uvedeno da se ne osjeća krivom.

Haaški je sud 1. veljače 2008. pokrenuo istragu kako bi utvrdio je li Hartmann otkrila tajne podatke. Ta je istraga pokazala da postoji osnova za njezin kazneni progon i posebno uspostavljeno Sudsko vijeće Haaškog suda optužilo ju je 27. kolovoza prošle godine.

Pravila Haaškog suda za nepoštivanje suda predviđaju kaznu do sedam godina zatvora ili novčanu kaznu do 100.000 eura. Tajništvo suda utvrdilo je u međuvremenu da imovinsko stanje bivše dužnosnice Haaškog tužiteljstva ne omogućuje da sama plati svoju obranu te će sud podmiriti te troškove.