MIROSLAV TUĐMAN:

'Sudac Orie je dao legitimitet tzv. Krajini'

15.04.2011 u 22:33

Bionic
Reading

Prvostupanjska presuda generalima Gotovini i Markaču je sramotna i neprihvatljiva, ne temelji se na činjenicama i istini, a sudac Orie u presudi govori o međunarodnom sukobu, čime je dao legitimitet tzv. Krajini, što joj nitko drugi u međunarodnoj zajednici nije priznao, izjavio je bivši zamjenikom predstojnika Ureda za nacionalnu sigurnost i bivši ravnatelje Hrvatske izvještajne službe prof. Miroslav Tuđman.

Sudac Orie, ocijenio je Tuđman, pobunjenim Srbima priznaje međunarodni legitimitet, a hrvatskoj državi osporava pravo na slobodu i teritorijalnu cjelovitost.

Tuđman je podsjetio kako Orie optužuje i sudi predsjedniku Tuđmanu, političkom i vojnom vrhu, te svim vojnim i redarstvenim postrojbama kao sudionicima udruženog zločinačkog pothvata, a time se, kako je naveo, Oluja kao završna operacija Domovinskog rata, proglašava zločinačkim pothvatom.

Smatra kako presuda ima velike i nepredvidive državne, političke i financijske posljedice te da će produbiti jaz unutar hrvatskog društva. Nadam se da se ovakva prvostupanjska presuda neće održati, jer bi to, po Tuđmanovim riječima značilo sumrak međunarodne pravde te gubitak povjerenja u vjerodostojnost ciljeva i vrijednosti za koje se zalaže EU.