nema šale

Sudac brazilskom predsjedniku naredio da nosi masku u javnosti, ako neće kazna oko 400 dolara dnevno

23.06.2020 u 17:36

Bionic
Reading

Brazilski sudac je predsjedniku Jairu Bolsonaru naredio da mora nositi masku u javnosti, po odluci suda objavljenoj u utorak, nakon što je taj desničarski populist bio bez maske na dva politička skupa u prijestolnici

Savezni sudac Renato Borelli je rekao da će Bolsonaro biti kažnjavan s 2000 reala dnevno (387 dolara) ako i dalje neće poštivati uredbu Brazilskog saveznog distrikta, u kojem se nalazi,Brazilija, za obuzdavanje širenja covida-19.

Brazil je poslije SAD-a druga najteže pogođena zemlja svijeta pandemijom koronavirusa, a u nedjelju je, uz više od mliijun slučajeva zaraze novim koronavirusom, službeno zabilježio prelazak praga od 50.000 smrti povezanih s covidom-19.

Bolsonaro, kojega zovu i "tropski Trump", često je na meti kritika zbog načina na koji upravlja koronakrizom.

Brazilski predsjednik ustrajno umanjuje razmjere epidemije, zagovara otvaranje gospodarstva  i već je smijenio dva ministra zdravstva i na tu dužnost imenovao bivšega generala uvjeren da će on dobro voditi sektor. 

Socijalno distanciranje Bolsonaro smatra mjerom koja je za gospodarstvo pogubnija od samog virusa a također je, poput američkog predsjednika Donalda Trumpa, promicao dva lijeka protiv malarije, klorokin i hidroksiklorokin, kao lijekove za covid-19, unatoč malo dokaza o njihovu pozitivnom djelovanju.