PRIBAVLJANJE NOVACA ZA HDZ

Sud u srijedu odlučuje o Mravkovoj nagodbi s USKOK-om

27.12.2011 u 14:46

Bionic
Reading

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda sutra bi trebalo odlučiti o nagodbi koju je bivši direktor HEP-a Ivan Mravak sklopio s USKOK-om priznavši da je 2007. po nalogu tadašnjega glavnog rizničara HDZ-a Mladena Barišića za HDZ pribavio 600.000 kuna.

U zamjenu za priznanje Mravak se nagodio za kaznu od godine i pol zatvora, a njegov odvjetnik Branko Šerić ni danas nije želio nagađati hoće li sud pristati na uvjete nagodbe.

'Pričekajmo do sutra i vidjet ćemo što će se dogoditi', izjavio je Šerić Hini.

Riječ je o slučaju u kojem je Mravak početkom studenog optužen zajedno s direktorom HEP proizvodnje Petrom Čubelićem i članom HEP-ove uprave Željkom Kljakovićem Gašpićem jer su u rujnu 2007. od čelnika zagrebačke tvrtke Monting PiM Ljube Bušića i Ante Matića zatražili i primili 600.000 kuna mita za poslove gradnje pogona termoelektrana. Podmićivanje je navodno 'pokriveno' kroz anekse osnovnog ugovora s HEP-om te izvantroškovničke radove.

Primljeni novac Mravak je, po optužnici, proslijedio tadašnjem rizničaru HDZ-a Mladenu Barišiću po čijem nalogu je Mravak navodno i tražio mito. U medijima se zbog toga nagađa da je USKOK na nagodbu s Mravkom pristao kako bi postao svjedok u slučaju Fimi media, gdje je uz bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera te više fizičkih i pravnih osoba optužen i HDZ u čije se crne fondove navodno slijevao novac izvučen iz ministarstava i javnih tvrtki.

Po pisanju medija, u slučaju koji će se sutra naći pred optužnim vijećem, osim Mravka, nagodili su se i optuženi Matić i Bušić.

Prema Zakonu o kaznenom postupku, okrivljenici mogu pregovarati o uvjetima priznavanja krivnje i sporazumijevanja o sankciji, a u slučaju nagodbe s državnim odvjetnikom potpisuju izjavu za donošenje presude na temelju sporazuma stranaka. Postignuti sporazum mora potvrditi sud, to jest optužno vijeće koje je dužno provjeriti jesu li uvjeti nagodbe zakoniti i jesu li dogovorene kazne u zakonskom rasponu.