sporna predstava

Sud u Brnu odbacio tužbu češkog kardinala protiv Olivera Frljića

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 21.03.2019 09:06
  • Objavljeno 21.03.2019 u 09:06
Oliver Frljić

Oliver Frljić

Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

Sud u Brnu odbacio je tužbu češkog kardinala Dominika Duke koji je tvrdio da su predstave Olivera Frljića, 'Naše nasilje, vaše nasilje' i 'Kletva', povrijedile njegova vjerska prava, objavio je u četvrtak Večernji list

Duka je izjavio da zbog predstava ne može slobodno ispovijedati svoju vjeru jer one navodno potiču na mržnju protiv kršćana. Sudac Sekvarda, kako piše dnevnik, odlučno je odbacio sve optužbe i obrazložio zašto se gradska kazališta i Kazališni festival ne moraju ispričati Duki.

'Te su predstave bile alegorije, s time da izbor eksplicitnijih scena donosi autoru veći publicitet. Što se nasilja tiče, bilo je naznaka seksa Isusa, ali bile su i scene koje evociraju napade Islamske države, isto kao i davljenje zarobljenika. Može se shvatiti i tako da su u prošlosti svi nešto loše činili, i kršćani i muslimani', objasnio je sudac.

Večernji podsjeća da je sporna bila scena iz predstave 'Naše nasilje, vaše nasilje' u kojoj Isus siluje muslimanku, koja, po Dukinu mišljenju, potiče mržnju prema kršćanima kao sljedbenicima nekoga tko siluje žene.

Sudac je poručio da kršćanima nitko ne brani da i dalje idu u crkvu i ispovijedaju svoju vjeru, a ako im je vjera zbog tih scena poljuljana, 'onda nije bila dovoljno čvrsta'. Dodao je kako on ne bi išao na Frljićeve predstave ni da su besplatne, ali da nije dužnost suda da procjenjuje ukus publike. Zaključio je da u predstavama nije bilo diskriminacije, piše Večernji list.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!