POD ISTRAGOM

Šef MOL-a nezakonito izvlačio novac fondova EU?

25.04.2018 u 14:55

Bionic
Reading

Europski ured za borbu protiv prijevara (OLAF) utvrdio je nepravilnosti u raspodjeli novca iz EU fondova tijekom istrage što je provedena u Mađarskoj, a u pitanju je sumnjivo financiranje dvije mađarske kompanije – Grand Private Equity, koja je u suvlasništvu predsjednika uprave MOL-a Zsolta Hernádija i tvrtke Garangold Investment Befekteto Zrt, čiji je vlasnik Istvan Garancsi

Iz OLAF-a su za Telegram potvrdili istragu. U njoj su se istražitelji fokusirali na nepravilnosti pri odabiru financijskih posrednika u projektu iz europskog strukturnog fonda JEREMIE, te na kraju zatražili povrat 19,4 milijuna eura u europski budžet.

Tko stoji iza dvije tvrtke upletene u ovo izvlačenje novca iz EU fonda prvi je objavio mađarski portal 24.hu pozivajući se na OLAF-ov dokument iz istrage.

Prema njemu, dvije povezane kompanije, Hernádijeva i Garancsijeva, sudjelovale su 2013. godine u europskom programu JEREMIE, namijenjenom financiranju malih i srednjih poduzeća. Iz OLAF-a su pojasnili da se radilo o subprogramu za razvoj u sklopu programa ‘New Szechenyi Venture Capital Programme’. Iz njega su mađarske tvrtke u dva navrata osvojile financiranje u iznosu od tri milijarde forinti, odnosno 9,6 milijuna eura, piše Telegram.

Za distribuciju tog novca bila je zadužena agencija Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, a Hernádi i Garancsi, koji su pobijedili na natječaju, imali su zadatak da odaberu perspektivne start-upove i omoguće im 70 posto ulaganja iz ovog fonda, dok je ostatak od 30 posto financirala mađarska država.

Međutim, naknadno će OLAF utvrditi da su na natječaju za financiranje iz programa JEREMIE pobijedili članovi jedne interesne skupine, prema njihovim sumnjama okupljeni upravo kako bi izvukli novac namijenjen start-upovima.

  • +4
Jean-Claude Junckera Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Osim toga, naknadno se ispostavilo i da su sve tvrtke, koje su bile okupljene oko Hernádijeve i Garancsijeve kompanije, kao nositelja projekta, bile iz središnje Mađarske, iako financiranje nije uopće bilo predviđeno za firme iz tog dijela zemlje.

U OLAF-ovom izvješću precizno je navedeno kako u ovom slučaju nije zadovoljena ni propisana procedura ulaganja, kako su rokovi natječaja bili prekratki, a nisu bile navedene ni sve potrebne specifikacije. Osim toga OLAF sumnja da su se tvrtke predvođene Hernánijevom i Garancsijevom kompanijom zapravo udružile u nezakonit kartel ne bi li profitirale na sredstvima iz EU fonda, piše Telegram.