UMJETNI ŽIVOT

Stvorena prva plastična stanica koja funkcionira!

15.01.2014 u 20:41

Bionic
Reading

Po prvi put u povijesti kemičari su uspjeli stvoriti umjetnu stanicu koja sadrži organele sposobne za izvođenje različitih kemijskih reakcija

Prema izviješću predstavljenom u časopisima Angewandte Chemie i Nature Chemistry to je pošlo za rukom timu iz Institute for Molecules and Materials (IMM) na Radboud Universityju u Nijmegenu.

Funkcioniranje stanice vrlo je teško reproducirati u laboratoriju jer se u brojnim odjeljcima njezina sićušnog prostora ispunjenog kemikalijama odvija cijelo mnoštvo složenih procesa.

Kemičari stoga na različite načine nastoje imitirati stanice u nadi da će tako saznati više o evoluciji života i prijelazu iz kemije u biologiju.

U novoj studiji Jan van Hest i Ruud Peters stvorili su organele tako što su sićušne kugle ispunili kemikalijama i smjestili ih u kapi vode. Nakon toga su kapi vode prekrili slojem polimera koji je obavljao funkciju stanične membrane. Uz pomoć fluorescencije uspjeli su dokazati da se cijeli niz kemijskih reakcija u umjetnoj stanici uistinu odigrao upravo onako kako su planirali. To znači da su po prvi put uspjeli stvoriti umjetnu stanicu s djelotvornim organelima. Baš kao u stanicama našeg tijela, u novom eksperimentu kemikalije su, nakon reakcije u organelima, ušle u staničnu plazmu kako bi bile obrađene na nekom drugom mjestu u stanici.

Trenutno u svijetu ima više skupina kemičara koje rade sustave nalik na stanice. Neki od njih nastoje stvoriti stanice koje sadrže umjetnu citoplazmu, a drugi ih grade pomoću polimera.

'U sljedećem koraku trebalo bi stvoriti stanice koje stvaraju svoju vlastitu energiju. Također radimo na kontroli kretanja kemikalija unutar stanica prema organelima. Pomoću ovakvih simulacija bolje shvaćamo žive stanice. Jednoga dana moći ćemo napraviti nešto što će izgledati jako slično pravoj stvari', rekao je Van Hest.

Organeli su specijalizirane podjedinice stanice koje su od ostatka stanice izdvojene vlastitom lipidnom membranom, a obavljaju neku specifičnu zadaću važnu za funkcioniranje stanice.