ZAHTJEV PARLAMENTU

Sturgeon će zatražiti referendum o neovisnosti Škotske

13.03.2017 u 16:08

Bionic
Reading

Škotska premijerka Nicola Sturgeon najavila je u ponedjeljak da će idući tjedan zatražiti dopuštenje škotskog parlamenta za raspisivanje drugog referenduma o neovisnosti te pokrajine od Velike Britanije, a najbolje razdoblje za izjašnjavanje bilo bi krajem 2018. ili početkom 2019.

'Škotska stoji na nevjerojatno važnom raskrižju', rekla je Sturgeon, čelnica Škotske nacionalne stranke, te najavila: 'Idući tjedan zatražit ću od škotskog parlamenta dopuštenje za sporazum s britanskom vladom".

Sturgeon je to novinarima objavila dok se očekuje da se zastupnici britanskog parlamenta u ponedjeljak poslije podne očituju o povijesnom prijedlogu zakona koji bi britanskoj premijerki Theresi May omogućio da službeno pokrene postupak izlaska Velike Britanije iz EU-a.

May želi da zastupnici podrže njezin plan aktivacije Članka 50 Lisabonskog ugovora do kraja ožujka. Članak 50 sadrži propise o kojima država članica koja želi izaći iz EU-a treba pregovarati s Bruxellesom u roku od dvije godine.  

'Ocjenjujem važnim da Škotska dobije pravo odlučivati o svojoj budućnosti ... dok ne bude prekasno', rekla je Sturgeon, prenosi agencija AFP.

Škoti su se sa 62 posto izjasnili za ostanak u Europskoj uniji na referendumu o Brexitu u lipnju 2016., nasuprot Britancima kojih je 52 posto glasalo za izlazak. 

Najpogodnije vrijeme za referendum o škotskoj neovisnosti bila bi jesen 2018. ili proljeće 2019. godine, smatra Sturgeon, jer u tom razdoblju Velika Britanija još ne bi napustila EU, ali bi mnogi uvjeti Brexita već bili poznati.

Ako škotski parlament podrži njezin plan početka razgovora o referendumu s vladom Therese May, tada će May to morati iznijeti pred britanski parlament. May se ranije usprotivila održavanju drugog referenduma o neovisnosti Škotske.

Na prvom referendumu 2014. godine, 55 posto izašlih birača usprotivilo se neovisnosti Škotske. Sturgeon je pozvala May da pronađe načina da Škotska zadrži prednosti jedinstvenog tržišta, ako Britanija izađe iz Unije.

Istaknula je da ona 'ne okreće leđa pregovorima', ali da će 'nastaviti braniti škotske interese tijekom pregovora o Brexitu.'

'Ali učinit ću sve potrebne korake da osiguram Škotskoj najbolji ishod tog procesa - izbora hoće li slijediti težak Brexit Velike Britanije, ili će postati neovisna zemlja sposobna osigurati stvarno partnerstvo jednakih s ostatkom Ujedinjenog Kraljevstva i s našim vlastitim odnosima s Europom', rekla je Sturgeon.