upute i savjet

Studentski centar ima važnu obavijest za sve studente, pazite na 'iksicu'

21.03.2023 u 08:36

Bionic
Reading

Pravilnik Ministarstva obrazovanja i znanosti jasno propisuje da je studentska isprava, kolokvijalno zvana iksica, najvažnija iskaznica studenata, a sada su objavili što učiniti posumnjate li na njenu zlouporabu

Ako sumnjate na zlouporabu svoje studentske iskaznice, možete se javiti Ministarstvu znanosti i obrazovanja, objavio je Studentski centar u Zagrebu. Adresa na koju se trebate obratiti je studentski-standard@mzo.hr, navodi Srednja.hr.

Gubitak ili krađu dužni ste prijaviti faksu

'Gubitak, krađu ili oštećenje studentske iskaznice student je dužan odmah prijaviti visokom učilištu koje ju je izdalo kako bi se iskaznica poništila te zatražila nova. Na zahtjev studenta, visoko učilište studentu će dati na korištenje privremenu studentsku iskaznicu koja vrijedi do izdavanja nove studentske iskaznice. Nova studentska iskaznica izdaje se u roku od pet do deset dana, ovisno o danu podnošenja zahtjeva', citiraju iz SC-a Pravilnik o studentskoj ispravi, odnosno iksici.

  • +5
Uskoro digitalizacija studentskih iksica Izvor: Pixsell / Autor: Neva Zganec

Prema spomenutom pravilniku o iksici, studenti ih ne smiju davati na korištenje, prodati ili posuđivati drugim osobama. Isto tako, zabranjeno je uzeti, kupiti ili upotrijebiti tuđu studentsku iskaznicu kao svoju. U slučaju zlouporabe studentske iskaznice visoko učilište općim aktom uređuje stegovni postupak za studenta.

Jednako tako, Srednja.hr navodi da će iksice uskoro biti poput digitalne osobne, a pomoću njih će se i ulaziti u studentske domove.