NASTAVLJA SE BLOKADA FILOZOFSKOG

Studenti traže ostavku dekana Borasa

25.10.2011 u 14:10

Bionic
Reading

Na sinoćnjem plenumu pobunjeni studenti Filozofskog fakulteta u Zagrebu odlučili su da će tražiti ostavku dekana Damira Borasa te da će nastaviti blokadu administrativnog dijela fakulteta

Odnose dekana i studenata dodatno je zaoštrio incident koji se dogodio prilikom jučerašnje blokade Fakulteta kada su prosvjednici zapriječili prilaz studentskoj službi i dekanatu. Dekan Damir Boras bio je odlučan u namjeri da uđe na svoje radno mjesto te se krenuo svađati s prosvjednicima. Kada je shvatio da ga jedna studentica snima, istrgnuo joj je fotoaparat iz ruku, a djevojka je navodno nakon natezanja završila na hitnoj.

Studenti su se odlučili na radikalne poteze nakon što je, unatoč najavi dekana Borasa poslije izvanredne sjednice Vijeća Filozofskog fakulteta u petak da studenti druge i treće godine preddiplomskog studija do izbora neće morati plaćati školarine, studentska referada po nalogu uprave svejedno tako upisanim studentima odbila izdati potvrde koje su im potrebne radi ostvarivanja studentskih prava.

Ogorčeni studenti zahtijevaju trenutačno ukidanje naplate školarina studentima druge i treće godine preddiplomskog studija te povrat novca onima koji su već uplatili dio ili cijeli iznos školarine.

'Odluka da se zatraži smjena dekana i nastavi blokada donesena je zbog besramne obmane dekana Borasa vezane uz promjenu naputka Filozofskog fakulteta o nenaplaćivanju školarina studentima. Dekan je najprije pred očima javnosti pristao da se studenti druge i treće godine preddiplomskog studija upišu bez plaćanja školarina, koje moraju uplatiti ako Ministarstvo ne podmiri obveze do 15. prosinca, a zatim već sutradan porekao i promijenio tu odluku koju je nadopunio prozirnim lažima u javnosti', oštro su poručili nezadovoljni studenti.

Komentirajući incident koji se dogodio prvog jutra obnovljene blokade između dekana i jedne studentice, nezadovoljni su studenti upitali - što bi se dogodilo da je neki student fizički nasrnuo na profesora? Istodobno su, osim blokade, najavili i druge metode pristiska o čemu će odlučivati na sljedećim plenumima.

Dekan Damir Boras danas nije želio komentirati zahtjev studenata za njegovom smjenom, ali je upozorio kako je optužba studenta da je nasrnuo i istrgnuo foto-aparat studentici koja je snimala prvoga jutra blokade 'preuveličana i krivo interpretirana'.

'Nije bilo fizičkog kontakta, ni nasrtaja na studenticu. To je potpuno izmišljen događaj u smislu posljedica. Snimanje foto-aparatom nije bilo slučajno, sve je preuveličano i vodi se medijski linč', požalio se dekan Boras u izjavi za Hinu.

Ustvrdio je i kako nije promijenio odluke Vijeća Filozofskog fakulteta vezane uz naplatu školarina druge i treće godine studija te rekao da su 'svi znali za njih'.

Studenti traže smjenu Borasa