duga tradicija

Studenti se vratili u Petrinju; obnovljeni prostori Učiteljskog fakulteta za 2,5 milijuna kuna

13.04.2022 u 11:43

Bionic
Reading

U Osnovnoj školi Dragutina Tadijanovića u Petrinji otvoren je novouređeni potkrovni prostor za potrebe petrinjskog Odsjeka Učiteljskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, što je omogućilo povratak studenata u taj grad duge učiteljske tradicije

U adaptaciju prostora, u kojem je uređeno šest učionica i suvremeno opremljeni praktikumi, uloženo je 2,5 milijuna kuna. Dosad su, nakon potresa u kojem je zgrada fakulteta osjetno oštećena, studenti nastavu polazili uglavnom online, ili pak u kontejnerima.

Državni tajnik znanosti i obrazovanja Tomislav Paljak rekao je da bi bila neizmjerna šteta da je Petrinja prestala biti grad učiteljske tradicije. Dodao je kako je novi prostor privremeno rješenje, do konačnog uređenja starog objekta.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras izrazio je zadovoljstvo činjenicom da i unatoč svim problemima, sustav u kolijevci hrvatskog učiteljstva i nadalje djeluje. I ovaj je projekt potvrda kako postoji zajednička sinergija i svijest da Petrinju treba obnoviti, dodao je.

Dekan Siniša Opić je ocijenio kako je povratak studenata u Petrinju povijesni događaj. Petrinja je najstarije središte visokoškolskog obrazovanja učitelja, koje ove godine obilježava 160 godina učiteljstva, rekao je.

Najavio je kako se najesen očekuje početak radova na obnovi zgrade fakulteta, koji će trajati godinu dana.

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak najavio je kako će svi studenti koji upišu redovni fakultet na potresom pogođenom području županije imati na jednokratnu naknadu u iznosu od tisuća kuna.

Novoizabrani rektor i dekan Građevinskog fakulteta Stjepan Lakušić ukazao je na doprinos stručnjaka Građevinskog fakulteta neposredno nakon potresa na Banovini.

Najavio je pokretanje izvanrednog preddiplomskog studija građevinarstva u Sisku, kao doprinos ne samo razvoju visokoškolskog obrazovanja, već i gospodarstva na području županije.

Sa sisačkom Tehničkom školom, dodao je, pokrenut je i projekt dodatnog obrazovanja i usavršavanja učenika za građevinska zanimanja, koja će tijekom obnove biti vrlo tražena.