sanacija posljedica

Hanžek na sjednici Stožera: Obnavlja se 100 kuća na tjedan

11.02.2022 u 16:26

Bionic
Reading

U posljednja dva tjedna, kako je rečeno u petak na sjednici Stožera civilne zaštite za sanaciju posljedica potresa u Petrinji, obnavlja se 100 kuća na tjedan

Dosadašnji tijek obnove i projekcija za sljedeće tjedne bili su glavna tema rasprave na sjednici Stožera. Kako je rečeno, ukupna vrijednost do sada ugovorenih radova je 280 milijuna kuna, u postupku nabave je 457 milijuna, a do lipnja će se ugovoriti vrijednost od 1,2 milijarde kuna u svim modelima obnove.

Kako je rekao državni tajnik Središnjega državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek, do sada je obnovljeno 1428 kuća, čime je ostvaren visok intenzitet obnove od 100 kuća na tjedan. Kada se tomu dodaju i 692 kuće iz postupka samoobnove, broj je i veći.

Hanžek je rekao da u tijeku radovi na više od tisuću kuća, a 374 kuće pregledom su iz nekonstrukcijske obnove prešle u konstrukcijsku.

Kad je riječ o gradnji obiteljskih kuća, potpisano je 60 ugovora s izvoditeljima radova i - uz gradnju koja je počela - idući tjedan počinje gradnja dodatnih desetak kuća. Još 56 kuća je u završnoj administrativnoj fazi, a njihova bi gradnja trebala početi do kraja veljače, do kada bi trebalo biti ugovoreno više od 160 kuća, rekao je Hanžek.

Također, znatno je intenziviran početak konstrukcijske obnove, gdje se natječaj očekuje potkraj veljače. Trenutačno je oko 400 kuća u postupku izrade dokumentacije. Prema dosad pregledanim kućama, oko 15 posto ih je predviđeno za uklanjanje.

Kako je najavljeno, idući ponedjeljak i utorak otvaraju se natječaji za izgradnju četiriju stambenih zgrada u Glini.

Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine dosad je na području Banovine donijelo 1203 odluke za obnovu, izgradnju ili uklanjanje kuća.