relikt iz sovjetske ere

[FOTO/VIDEO] Ekspert za vojnu avijaciju siguran da zna što se srušilo u Zagrebu: 'Koriste ga Ukrajinci, mora da se pokvario'

11.03.2022 u 06:44

Bionic
Reading

Stručnjak za vojnu avijaciju i urednik portala War zone Tyler Rogoway smatra da se u Zagrebu srušio izviđački dron Tu-141 Striž. Njegova teorija je da se pokvario te je iz Ukrajine preko Mađarske stigao do Zagreba

'Nedavno je objavljeno da je Ukrajina u pogon stavila dronove još iz sovjetske ere, a koliko je meni poznato, Ukrajinci jedini na svijetu koriste dron Tu-141', napisao je Rogoway.

'Jedno krilo je ostalo netaknuto, što nam je omogućilo da usporedimo fotografije. Naravno, zbunjujuće je i poprilično alarmantno to da letjelica odleti tako daleko, ali što se tiče te vrste drona, to nije prvi put, pa čak ni i u ovom ratu. Prije samo nekoliko dana jedan se srušio u Ukrajini', dodaje.

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/Pixell

Napisao je da se radi o 'prilično fascinantnoj letjelici' iz sovjetske ere.

  • +13
Nepoznati predmet pao nedaleko od SD-a Stjepan Radić Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

'Ukrajinci su je unaprijedili tijekom ruskog osvajanja Krima 2014. godine. Realno, ova letjelica je više krstareća raketa nego tradicionalna bespilotna letjelica. Lansira se iz prikolice, ruta se unaprijed odredi i služi za skupljanje obavještajnih podataka. I, da, ima i padobran, tako da se više puta može upotrijebiti', zaključio je Rogoway.