željko cvrtila

Stručnjak za sigurnost: Treba zatvoriti taj prostor. Isto tako milijuni ljudi žele doći do Bijele kuće, ne znam zašto američka vlada to ne dozvoljava

12.10.2020 u 13:12

Bionic
Reading

'Radi se o sigurnosnom incidentu koji je nanovo pokazao da su objekti Vlade i Sabora kao najzaštićeniji objekti nesigurni. To su tri najbitnija objekta koji bi trebali biti na najvišoj razini zaštite', kazao je stručnjak za sigurnost Željko Cvrtila, komentirajući današnji napad na Markovu trgu

Kaže za N1 da je ovakve stvari teško predvidjeti, međutim upravo 'sigurnosna prosudba mora predvidjeti različite metode napada različitim sredstvima, vozilima, pješice... U protivnom, ako se ide s pretpostavkom da neće biti napada, onda tamo ne treba postojati ni policija ni bilo kakva sigurnost', dodaje.

'Treba dislocirati objekte, pa drugdje uspostaviti Vladu i Sabor, što će se teško dogoditi, ili pojačati sigurnosne mjere da se kontrolira pristup objektima - i onaj koji se odvija pješice i posebno onaj koji se odvija vozilom', pojašnjava.

Cvrtila ističe kako niti nakon Sinčićeva performansa s lubenicama sigurnost nije dovedena na višu razinu, dapače.

'Ne da se nije poradilo na tome, nego je sigurnost na još nižoj razini, zbog toga što se renovira škola. Tako da tko god ide preko Gornjeg grada, prema sjeveru, ide direktno kamo hoće ili direktno pred vrata Vlade ili Sabora i može se zaletjeti pred njih, tu je sigurnost na još nižim razinama', kaže.

  • +29
Na Trgu svetog Marka upucan je policajac Izvor: Cropix / Autor: Tomislav Kristo / CROPIX

'Oni vjerojatno ništa nisu napravili, očito se mora dogoditi neki javni sigurnosni incident', dodaje Cvrtila.

Kaže i kako ne znamo motiv u ovom slučaju, ali da se vjerojatno ne radi o terorističkom napadu. 'Sumnjam da se radilo o terorističkom napadu, jer teroristi - koliko je meni poznato - ne izvrše samoubojstvo. Moguće je da se radio psihički nestabilnoj osobi. Motiv je zapravo nebitan za napad. Zašto? Jer se on dogodio neovisno o motivu, policajac je teško ranjen, zgrada Vlade je na neki način ugrožena.'

'Naravno da bi situacija bila gora da se radi o terorističkom napadu, ta osoba bi ušla u Vladu ili nekoga napala. Situacija bi bila značajno gora da je motiv bio takav', pojašnjava.

Potrebno je kontrolirati vozila na Markovu trgu i zatvoriti prostor, kaže Cvrtila. 'Ne možemo se sakrivati iza toga da je to jednostavno svojevrsna otvorenost. Milijuni građana bi isto tako htjeli doći do Bijele kuće, ući unutra, ne znam zašto američka Vlada to ne dozvoljava', zaključuje.