istraga traje

Glavni ravnatelj policije otkrio detalje jutrošnjeg incidenta na Markovu trgu: Odmah je reagirao drugi policijski službenik koji je zapucao prema napadaču

12.10.2020 u 12:23

Bionic
Reading

Iako policija još uvijek istražuje sve okolnosti jutrošnje pucnjave na Markovu trgu, glavni ravnatelj policije Nikola Milina uoči press konferencije Nacionalnog stožera civilne zaštite otkrio je neke nove detalje

Milina je podsjetio da je jutros oko 8 sati došlo do ranjavanja policajca ispred Vlade.

'Na mjestu događaja reagirao je drugi policijski službenik koji je upotrijebio vatreno oružje prema počinitelju. Počinitelj se udaljio s mjesta događaja. Odmah se cijeli raspoloživi sustav angažirao, a angažirali su se i taktički timovi specijalne policije. Vrlo brzo, 24 minute nakon samog događaja, pronađen je počinitelj koji je prema sadašnjim informacijama izvršio suicid', kazao je Milina.

'Moram naglasiti, policija je reagirala kako treba reagirati. Drugi policijski službenik je vrlo brzo reagirao. Taj prostor je otvoren, javni prostor, na koji počinitelj može doći iz raznih ulica i neometano se odvija život. Bilo je pitanje kako policijski službenici nisu prije uočili počinitelja, ali koliko zasad znamo, nitko nije vidio počinitelja da hoda noseći oružje. U tijeku je očevid kojim rukovodi županijski državni odvjetnik uz pomoć Ekipe za očevide Policijske uprave zagrebačke i vještaka Centra za forenzična ispitivanja, istraživanja i vještačenja Ivan Vučetić', kazao je Milina.

Ponovio je da je ranjeni policijski službenik stabilno i pod liječničkim je tretmanom.

'Utvrđuju se sve okolnosti događaja i formirani su timovi koji će ga pokušati rasvijetliti, odnosno utvrditi motiv', dodao je.

'Hrvatska je jedna od najsigurnijih zemalja i ovo narušava subjektivni osjećaj sigurnosti, ali imamo izuzetnu stopu razriješenosti kaznenih djela i zadnjih godina najmanje brojke što se tiče kaznenog djela ubojstva', zaključio je Milina.

Milina na press konferenciji nije mogao reći koji je motiv napada. Jednako tako nije mogao reći jesu li točne informacije da je napadač pucao i prema Saboru. 'Ispucano je više streljiva. Mogu reći da je drugi policijski službenik uzvratio vatru. U toj razmjeni vatre vidjet će se koliko je ispucano streljiva i u kojem smjeru', kazao je Milina, koji nije otkrio iz kakvog je oružja pucano, osim da se radi o dugom vatrenom naoružanju.