udarila djevojčicu

Stručnjaci o prometnoj nesreći ministrice Žalac: Nemar te niz teških i najtežih prometnih prekršaja

09.03.2019 u 19:09

Bionic
Reading

Prometni stručnjak i profesor sa zagrebačkog Prometnog fakulteta Željko Marušić te sudski vještak za cestovni promet Goran Husinec komentirali su prometnu nesreću u kojoj je sudjelovala ministrica Gabrijela Žalac

PU vukovarsko-srijemska policija izvijestila je da je u subotu ujutro u vinkovačkoj Ulici Ćirila i Metoda došlo do naleta osobnog vozila na dijete koje je prelazilo cestu izvan obilježenog pješačkog prijelaza. Automobilom je upravljala ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac, potvrđeno je iz njenog Ministarstva.

U okolnostima gdje cesta nigdje nije označena zebrom, kao što je slučaj s prometnicom u kojoj se dogodila nesreća u Vinkovcima, Marušić kaže da su svi sudionici dužni poštivati prometna pravila, ali da je temeljna odgovornost na vozačima jer drugi sudionici mogu biti djeca ili starije osobe.

Marušić kaže da je ministrica napravila niz prekršaja, javlja N1.

'Vozač je dužan poštivati temelji članak Zakona o sigurnosti prometa na cestama članak 51, stavak 1. Vozač je dužan brzinu kretanja vozila prilagoditi s osobinama i stanju ceste, vidljivosti, preglednosti i atmosferskim prilikama, te stanju vozila i tereta kako bi se moglo pravodbno u svakoj situaciji zaustaviti.

  • +3
Gabrijela Žalac Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Ovdje je vozačica prekršila, i u tom najvažnijem članku, niz odredbi; nije se prilagodila osobinama i stanju ceste, nije se prilagodila stanju svog vozila, jer to vozilo, primjerice, nema autonomno kočenje', kaže Marušić i dodaje:

'Kad krenete u vožnju, prvo morate biti sigurni da imate važeće dokumente i onda prilagoditi vožnju propisima i uvjetima. Ovdje je napravljeno, rekao bih, ozbiljnih i teških prekršaja, ovake se stvari ne smiju događati.'

Upitan da komentira činjenicu da je ministrica za volan sjela bez važeće vozačke dozvole, Marušić je rekao:

'To je loša poruka, ovdje je uslijedio niz teških i najtežih prometnih prekrašaja. Apleiram na sve da to ne rade', zaključuje prometni stručnjak.

Husinec: To je neupitni nemar

Sudski vještak za cestovni promet Goran Husinec za HRT naglašava da se od najmlađih dana treba razvijati prometna kultura, jer se, kaže, u školi ne uči dovoljno o prometu.

Za nesreću u kojoj je sudjelovala ministrica Žalac rekao je da je riječ o neupitnom nemaru. Trebala je provjeriti dokle joj vrijedi vozačka dozvola, trebala je biti primjer drugima, istaknuo je.