dan mentalnog zdravlja

Stručnjaci: Svako peto dijete ima neki poremećaj mentalnog zdravlja

09.10.2020 u 18:17

Bionic
Reading

Svako peto dijete ima neki poremećaj mentalnog zdravlja, a tek svako peto dobije adekvatnu stručnu pomoć, rečeno je u petak na skupu povodom Dana metalnog zdravlja koji se bavio multidisciplinarnim pristupom u dijagnostici i tretmanu traume u djetinjstvu u obiteljskom okruženju.

Budući da ne postoji jedna struka ili institucija koja adekvatno može odgovoriti na potrebe i prava djeteta s iskustvom traume, multidisciplinarnost i intersektorska suradnja jedini su modeli koordiniranog i adekvatnog postupanja u zaštiti djece i mladih, odnosno njihovog mentalnog zdravlja, rečeno je na skupu.

Skup, koji se odvijao online, otvorila je ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece Gordana Buljan Flander, a u njegovu radu sudjelovalo je tisuću stručnjaka iz niza područja - zdravstva, pravosuđa, policije, socijalne skrbi, obrazovanja.

Istaknuto je kako stručnjaci trebaju osigurati sveobuhvatan, dostupan, multidisciplinarni i međuresorni odgovor za svako dijete s poremećajem mentalnog zdravlja na način da interesi djeteta uvijek ostanu primarno pitanje.

Naglašena je, među ostalim, važnost sistematskih pregleda u školama i vrtićima, koji mogu biti polazište za procjenu djece i mladih u mogućem riziku za narušavanje mentalnog zdravlja. Ukazano je i na teškoće i izazove multidisciplinarne i međuresorne suradnje zbog zahtjevnosti problematike te naglasila važnost edukacije i supervizije stručnjaka kao preduvjet za pomoć djeci i njihovim roditeljima.

Predstavnik Odbora za mlade Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba Patrik Žagar progovorio je u ime svih mladih rekavši kako djecu i mlade odrasli više trebaju pitati što osjećaju i kako im možemo pomoći, a bolje povezivanje stručnjaka trebalo bi dovesti do toga da mladi, roditelji, stručnjaci i obitelj bolje razumiju probleme i lakše dolaze do rješenja.