PJONGJANG PRETJERUJE

Stručnjaci: Sjeverna Koreja izazvala je slabiji potres nego 2013.

07.01.2016 u 07:53

Bionic
Reading

Prvi podaci koje je prikupila Organizacija za provođenje ugovora o cjelovitoj zabrani nuklearnih testova (CTBTO) pokazuju da je magnituda potresa u srijedu u Sjevernoj Koreji iznosila do 4,9 a što je malo manje nego u 2013. godini

Prve informacije pokazale su da je magnituda u srijedu bila od 4.8 do 4.9 u usporedbi s 5,1 u 2013. godini, rekao je izvršni direktor CTBTO-a Lassina Zerbo.
Potres iz 2013., o kojemu je Zerbo govorio bio je nuklearni pokus.

Sjeverna Koreja objavila je u srijedu ujutro da je uspješno testirala hidrogensku bombu što je bio četvrti njezin nuklearni pokus.

Sjeverna Koreja je triput ispitala atomsku bombu koja koristi proces nuklearne fisije, 2006., 2009. i 2013. Zbog tih pokusa je više puta zaradila međunarodne sankcije.

Hidrogenska bomba (H-bomba) koristi se fuzijom i proizvodi puno jaču eksploziju, te bi uspješno testiranje hidrogenske bombe predstavljalo velik napredak u njezinu vojnom nuklearnom programu.

Svjetske sile i organizacije odmah su oštro osudile sjevernokorejski pokus, no stručnjaci diljem svijeta izrazili su oprez prema tvrdnjama Pjongjanga ustvrdivši da zabilježena seizmička aktivnost odgovara puno slabijoj eksploziji.