nakon afere

Štromar: Želimo isprati prljavštinu što se tiče POS-a, APN sutra dobiva novog direktora

29.01.2020 u 22:13

Bionic
Reading

Agencija za promet nekretninama sutra će dobiti novog direktora. Dosadašnji Krešimir Žunić bit će ekspresno smijenjen nakon što je u javnost dospjelo da je - po povlaštenoj cijeni - za manje od 1000 eura po četvornom metru, zajedno sa sinom kupio stan u Zadru iz programa društveno poticane stanogradnje.

Nakon priče koju je otkrio RTL, cijeli je slučaj prijavljen i DORH-u, a novog direktora APN-a Vlada će imenovati sutra. Gost emisije Tema dana bio je Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja. Štromar je rekao kako je sve ovo bilo iznenađujuće, posebno od direktora, te su morali hitno reagirati.

Cijelu su situaciji prijavili DORH-u, i kako kaže, zahvaljuje novinarki koja je dala sve podatke o ovom slučaju.'Želimo isprati prljavštinu što se tiče POS-a i zahvaljujući medijima ja se nadam da ćemo to i učiniti. 8200 mladih obitelji ima riješeno svoje stambeno pitanje uz pomoć POS stanova. POS je bio prije mene i bit će poslije mene. Bitno je da smo odmah reagirali, zato što moramo omogućiti i dalje mladim ljudima da riješe svoje stambeno pitanje, rekao je Štromar.

Na pitanje je li se Žunićev sin prvi javio za POS-ove stanove i je li očito da je imao povlaštene informacije, jer je Žunić kao zamjenik direktora APN-a i osoba koja je sjedila u Povjerenstvu i odlučivala o prodaji državnih nekretnina, a prije svih je mogao znati kada će se i pod kojim uvjetima natječaj raspisati, Štromar je rekao kako smatra da će sve to pomoći DORH-u da vrlo brzo utvrdi same činjenice.

Na pitanje kako je bivši direktor APN-a Slavko Čukelj, stranački kolega, potpisao kupoprodajni ugovor od Žunića i njegova sina, te koliko se smatra osobno odgovornim za ovu situaciju, s obzirom na to da je APN je njegov projekt, Štromar je odgovorio kako Čukelj nije član stranke, te kako će DORH osvijetliti taj potpis ugovora.

Štromar je naglasio kako će sutra Vlada imenovati novog direktora APN-a. Rekao je kako se provodi kontrola na koji su se način dodjeljivali APN-ovi stanovi. 'Provjerit ćemo sva imena koja su u APN-u odlučivala o POS stanovima, rekao je. Naglasio je kako nije znao da je Čukelj kupio stan u Zadru i kako se zahvaljuje novinarki koja ga je o tome informirala. Štromar je rekao da ministarstvo ima nekoliko natječaja za subvencionirane stanove te da jedva čeka da se sve posloži kako bi se moglo raditi na dobrobiti mladih obitelji. Istaknuo je kako je važno da se donio zakon da svi oni koji su prodali POS-ov stan ili ga iznajmljuju da im je došao kredit odmah na naplatu te moraju platiti razliku između tržišne i cijene POS-a.