NA RUBU PONORA

Strojovođa: Most se jako ljuljao i bilo me je strah

31.03.2009 u 20:45

Bionic
Reading

Strojovođa Ante Petrović postao je junak dana nakon što je uočio nepravilnosti na pruzi nasred mosta RK Mičevac, zaustavio vlak na vrijeme i tako spriječio da se sa 40 vagona surva u hladnu Savu

'Kiša je rominjala, bio je mrak i magla, a iz kabine, s udaljenosti od 70-ak metara, vidio sam da most ne izgleda kao obično. Sav je bio utonuo pa sam stisnuo kočnicu, no čelična grdosija je išla dalje prema njemu. Gledao sam ga i molio. Lokomotiva je prošla prvi pilon i sve se počelo ljuljati, vlak je usporavao, no još jedan vagon uspio je prijeći kritičnu točku', ispričao je 24-godišnji strojovođa Ante Petrović za Jutarnji list i dodao da se sada osjeća kao ponovno rođen.

Čelična konstrukcija savila se, a most se i sutradan još ljuljao.

'Da je tada preko stupa prošlo više vagona i još više opteretilo most, sada bi bio u Savi', rekao je strojovođa koji je svojom reakcijom uspio spriječiti katastrofu - rušenje mosta i pad vlaka u rijeku. Kad je vlak stao gotovo ga je mehanički zakočio, prekinuo protok struje i pozvao dispečara koji je poslao ekipu za krizne situacije. 'Čekao sam ih na obali jer se most jako ljuljao. Tresao sam se od straha', rekao je Petrović.

Njegovu reakciju u kritičnom trenutku pohvalile su i Hrvatske željeznice i zbog toga ga nagradile s deset dana odmora, a HRT je objavio da će dobiti i novčanu nagradu.