OPERACIJA USPJELA

Street Fighter X Tekken

10.01.2012 u 15:19

Bionic
Reading

Virtualna tučnjava je zasigurno jedan od žanrova koji se u proteklih nekoliko godina našao na margini gejmerskih interesa iako se u istom periodu pojavilo nekoliko iznimno kvalitetnih naslova odnosno, bolje rečeno, remakeova starih tabačina koje su žarile i palile kućnim konzolama prije gotovo cijelog desetljeća. Što možemo očekivati od naslova koji je na pomalo incestuozan način spojio likove iz dvije možda najpopularnije šore svih vremena, pročitajte u nastavku

Krenut ću od pretpostavke da ste bar jednom u svom gejmerskom životu imali priliku odigrati jednu od dvije navedene igre koje su naslovu, jer bi vas ta činjenica u konačnici mogla i natjerati da zaigrate ovaj naslov. Ako pak pokušamo raščlaniti ovaj naslov na dvije zasebne igre te ih probamo sagledati kao dvije zasebne jedinke, doći ćemo do spoznaje da je gameplay, koliko sličan toliko i različit, od prijašnjih iteracija istih. Primjerice, nećete više biti u mogućnosti koristiti poznati Focus Attack iz igre Street Fighter IV, a izvođenje comboa od po nekoliko desetaka udaraca, što je bilo moguće u naslovu Marvel vs Capcom, sada će se svesti na tek nekoliko njih. U samom korijenu igre, odnosno njegovom gameplayu, ovo je i dalje Street Fighter iz nekoliko jednostavnih razloga. Borbena taktika je i dalje pri vrhu prioriteta ukoliko želite biti uspješni u igri, napadi na daljinu su pravedni, a kontrola okoline je i dalje od vitalne važnosti. U biti, ovo je igra u kojoj je bitno paziti na 'super meter' skalu, vašeg partnera u co-op borbi te na health skalu.

Kako je Street Fighter X Tekken igra bazirana na igranju u paru odnosno četiri na četiri, već spomenuti 'super meter' može se utrošiti na više načina. Jedan od njih je izvođenje comboa, što će vas koštati trećinu skale, ali ćete zauzvrat dobiti mogućnost korištenja iznimno snažnog specijalnog poteza. S dvije preostale trećine možete izvesti super potez, koji će igračima Street Fightera biti poznat, a igračima Tekkena sasvim novo i dosad neviđeno iskustvo.

Ukoliko pak odlučite upotrijebiti cijeli 'super meter' u jednu svrhu, nude vam se dvije opcije. Prva je pokretanje nabrijanog super movea koji uključuje oboje vaših boraca te pokreće animaciju suludih comboa koji će vašim protivnicima oduzeti veliki dio energije. Druga opcija je pozivanje suborca da vam se priključi u borbi, što će protivnika na određeno vrijeme staviti u nezavidnu situaciju jer će omjer snaga biti dva naprema jedan u vašu korist. Da ne bismo samo spominjali pogodnosti koji se tiču isključivo ljubitelja Street Fightera, prema najavama igrinih programera, ako odaberete neki lik iz plejade Tekkenovih boraca, koristit ćete četiri tipke kako je slučaj i u originalu, za razliku od boraca iz igre Street Fighter koji koriste njih šest. Takva odluka trebala bi naići na odobravanje velike većine Tekken fanova.

Treba napomenuti kako su igri Street Fighter X Tekken prisutni svi borci iz oba tabora, dok su glasovi nešto drugačija priča. Naime, u slučaju Street Fightera glasovi su lokalizirani na engleski jezik, dok je Capcom sa svojim Tekkenom odlučio ostaviti materinski jezik svakog borca, što je po našem sudu kvalitetnije rješenje.

Ljubitelji šora te fanovi Street Fightera i Tekkena s pravom se imaju čemu radovati te s nestrpljenjem čekati proljeće, kada bi se naslov trebao pojaviti u trgovinama. Street Fighter X Tekken trebao bi se pojaviti 9. ožujka 2012. za konzole nove generacije te osobna računala.                

Street Fighter X Tekken trailer