DEMATIRA PERKOVIĆA

Stražar u Kerestincu: Zatvorenike su mučili agenti SIS-a

25.05.2012 u 14:06

Bionic
Reading

Mladen Spahija, bivši stražar zatvora za ratne zarobljenike koji je isprva bio u zagrebačkoj Gajevoj ulici, a potom u Kerestincu, posvjedočio je da su zarobljene srpske civile i vojnike tamo dolazili 'ispitivati' agenti SIS-a, a ne bivši zapovjednik Stjepan Klarić kojemu se s četvoricom hrvatskih vojnika sudi za ratni zločin.

Iako nije prisustvovao niti jednom ispitivanju Spahija je kazao da je zarobljenog srpskog majora kojega je morao dovesti do prostorije u kojoj su bili agenti sutradan vidio natečenog vrata. Također, prisjetio se da je jednom prilikom morao stražariti ispred 'šok sobe' u bolnici Sveti Duh gdje je zatvorenik doveden nakon ispitivanja.

Nakon što ga je sudac podsjetio da je u istrazi posvjedočio kako je iz sobe za ispitivanje čuo zapomaganja i jauke te da su zlostavljači 'znali gdje tući, da se ne vidi' Spahija je rekao: 'To su bivši KOS-ovci, samo su se preobukli u SIS'.

'Prvi put su došli u Gajevu u dva ujutro i tražili Klarića. Rekao sam da ga nema, a oni su svejedno ušli unutra. Ne znam koliko su ostali jer sam uskoro otišao doma', ispričao je Spahija na zagrebačkom Županijskom sudu.

Rekao je i da na ispitivanjima nikada nije bio zapovjednik Klarić, ali da ga je jednom vidio na hodniku pored tzv. crne sobe. 'Tamo sam vodio zarobljenicu iz Sunje. Kada sam je predao na hodniku Klarić je otišao van, a ja sam se vratio na stražarsko mjesto', kazao je Spahija.

Prisjetio se da je u tzv. Konačište ratnih zarobljenika dolazio i Đuro Brodarac, političar i general koji je prošle godine umro nakon što je protiv njega pokrenuta istraga zbog ratnog zločina.

'Ne znam je li došao gledati zarobljenike ili na fiš koji smo često kuhali', rekao je Spahija, prisjetivši se da su u Konačište dolazili i predstavnici Crvenog križa, 'Liječnika bez granica' te zamjenik ministra obrane zadužen za razmjene.

Tvrdnjom da su zarobljenike zlostavljali agenti SIS-a obrana od početka postupka želi pobiti optužnicu koja Klarića i ostale tereti za najstrašnija psihička i fizička zlostavljanja pripadnika neprijateljske vojske, ali i srpskih civila uhićenih uglavnom u okolici Zagreba i Siska.

Bivši načelnik SIS-a Josip Perković je svjedočeći na ovom suđenju kazao da Kerestinac nije bio pod nadležnošću njegove službe, već Vojne policije te da agenti SIS-a nisu mogli ispitivati zarobljenike.