'NAŠTETILA NJEGOVOM UGLEDU'

Strauss-Kahn tuži sobaricu koja ga je optužila za silovanje

15.05.2012 u 18:24

Bionic
Reading

Dominique Strauss-Kahn podnio je tužbu zbog lažnih izjava, klevete i zlouporabe pravosuđa protiv gvinejske sobarice Nafissatou Diallo koja ga je optužila za silovanje u hotelu Sofitelu u New Yorku prije godinu dana, doznaje se u utorak

Po tužbi predanoj na sudu u Bronxu, koju je agencija France Presse u utorak dobila na uvid, bivši glavni direktor Međunarodnoga monetarnog fonda traži od Diallo milijun dolara, optuživši je da je 'potpuno svjesno i namjerno dala redarstvenicima lažne izjave' i tako naštetila njegovu ugledu u svijetu, zbog čega je izgubio 'druge poslovne prilike'.

U sudskim dokumentima koje je na početku afere objavio New York Post na svojoj internetskoj stranici, Strauss-Kahn podsjeća da su ga u vrijeme događaja 'neki smatrali idućim francuskim predsjednikom'.

U tužbi se ističe da se spolni odnos s Diallo 14. svibnja 2011. dogodio uz 'obostrani pristanak', bez 'prisile i nasilja', dodavši da je nije ozlijedio.

'Uz pomoć osoblja Sofitela', jedan sat nakon događaja u hotelskoj sobi, Diallo je slagala policiji da ju je Kahn silovao 'iako je znala da to nije istina', dodaje se u tužbi.

Tridesettrogodišnja sobarica rekla je tada da ju je Kahn prisilio na oralni seks.

Nekadašnji direktor MMF-a podsjeća u tužbi da je nakon toga uhićen, 'izložen ponižavajućem pretresu, fotografiran nag i da je morao dati uzorke radi istrage'.

Nafissatou Diallo je 8. kolovoza pokrenula građansku parnicu, pošto je njezina kaznena prijava odbačena.

Kahn je na meti istrage i u Lilleu, na sjeveru Francuske, zbog svodništva i pod pravosudnim je nadzorom zbog afere Carlton, koja je dobila ime po istoimenom hotelu u tome gradu.