TAJNI DOKUMENTI NA WIKILEAKSU

Stratfor izvještavao o avionima Gripen i organiziranom kriminalu u Hrvatskoj

01.03.2012 u 07:00

Bionic
Reading

U rujnu 2009. godine Aaric Eisenstein bio je oduševljen informacijama koje je o Carlu Bildtu iz Švedske dobio od Marka Papića, analitičara Stratfora za Euroaziju. 'Radiš zaista zapanjujuće stvari tamo, upravo zapanjujuće. Želim sjesti s tobom kada se vratiš pa smisliti i smuljati kako to pretvoriti u lovu', oduševljeno je napisao u e-mailu Papiću 17. rujna nazvavši ovog ludim što je u četiri sata ujutro još uvijek budan

Nepoznate detalje iz Bildtova života Papiću je rekao švedski MEP (skraćenica za člana Europskog parlamenta) kojeg se u ovoj Stratforovoj prepisci navodi pod kodnim imenom SW501. 'Bildt vjeruje da Švedska treba postati svjetska sila. Govori

mnogo o tradicionalnoj sferi utjecaja Švedske na Baltiku. Zbog svojeg iskustva s Balkana odlučio je da ne voli Hrvate i Albance', tako govori jedan od pet odlomaka tog zapanjujućeg izvještaja u jednom od pet milijuna elektroničkih pisama američke tvrtke Stratfor koje je u ponedjeljak Wikileaks objavio nakon što su ih se hakiranjem domogle nepoznate osobe.

Iz tog tajnog emaila saznajemo još zapanjujućih podataka, na primjer da je Bidltova supruga Talijanka i ne zna dobro švedski jezik. Pretraga Wikileaksove baze ukradene Stratforove pošte otkriva da tvrtka radi na razmjeni ovakvog ekskluzivnog materijala s novinskim kućama. U našoj regiji kontaktirali su Večernji list i B92, kojima su ponudili ugovore o suradnji.

Goran Ogurlić, glavni urednik Večernjeg lista, tportal je izvijestio da za tu suradnju uopće nije bio zainteresiran. 'Predstavnici tvrtke Stratfor kontaktirali su uredništvo Večernjeg lista u dva navrata, 15. veljače i u srpnju 2011. godine, s ponudom za suradnju. Kako su naveli, želja im je bila 'razmjena ideja, informacija i analiza' o stanju u regiji. Ponudili su Večernjem listu ugovor u kojem su tražili dozvolu da objavljuju komentare i analize iz Večernjeg lista te pristup njihovim analizama, intervjuima i slično. U ponudi su naveli da na sličan način surađuju s medijskim kućama tipa B92, Warsaw Business Journal, Prague Post i tako dalje', objasnio je Ogurlić.

B92 se odlučio na ugovor, potvrdio nam je predsjednik uprave Veran Matić: 'Napravili smo ugovor jer smo željeli legalizirati prenošenje i citiranje analiza Stratfora prvenstveno na našem web portalu i na srpskom i na engleskom jeziku. Ugovor nije podrazumijevao nikakva međusobna plaćanja. Statfor je po tom ugovoru mogao koristiti sve naše informacije s našeg portala i mogao nas je nazvati ako im je bilo potrebno neko pojašnjenje, dodatna informacija i slično.'

B92 je koristio uglavnom analize vezane za Srbiju i regiju te za važne događaje u svijetu i političare. Nisu ništa posebno naručivali niti plaćali ikakvu naknadu. 'Ništa od onoga što smo mogli vidjeti i što nam je bilo na raspolaganju ne može se definirati kao obavještajno', objašnjava Matić suradnju ove kuće s Stratforom koju mediji i Wikileaks ovih dana proglašavaju vrstom privatne tajne službe.

Hrvatska se spominje u dva izvještaja. O mogućoj trgovini vojnim avionima Gripen, švedskog proizvođača Saaba. Dokument naslovljen 'Sažetak o kompaniji Gripen' sastoji se od vijesti i priopćenja kopiranih s web stranica, pa tako i Saabova priopćenja za javnost s web stranice www.gripen.com o tome da su švedske institucije 2008. godine odgovorile na hrvatski zahtjev za dostavu ponude za kupnju 12 borbenih aviona kojima Hrvatska želi ispuniti standarde NATO-a i EU-a. Kasnije su vijest o tome objavili i hrvatski mediji.

Hrvatsku navodi i dokument s naslovom 'Europa – analitički vodič', koji se sastoji od 22 stranice s nizom natuknica poznatih također iz medija. 'Sigurnosna situacija na Balkanu je složena i višeznačna. Prvo, trebamo držati oko na sigurnosne prijetnje u Bosni. Bilo kakve naznake o namjerama etničkih grupa za većom autonomijom ili o nagovještaju nasilja', dio je jednog odlomka. Dalje se bave organiziranim kriminalom, koji isto treba 'pratiti pažljivo', a uz Hrvatsku vežu 'visoku aktivnost organiziranog kriminala', što je također poznato iz naših medija i izvještaja međunarodnih i europskih institucija.

George Friedman, osnivač Stratfora, povodom Wikileaksove objave ovakvih tajnih informacija, objavio je govor na web stranici u kojem tvrdi da je to napad na tvrtku i 'pokušaj ušutkavanja i zastrašivanja tvrtke'.

'Stratfor neće biti utišan, nastaviti ćemo objavljivati geopolitičke analize na koje se oslanjanju naši prijatelji i pretplatnici', izjavio je prvi čovjek privatni globalne tajne službe.