NEVOLJE U ZDRAVSTVU

Stranci u jednoj akciji 'pokupili' još stotinjak hrvatskih liječnika

23.03.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Unazad nekoliko godina, osobito nakon što je Hrvatska ušla u Europsku uniju, međunarodni poslodavci u zdravstvu dolaze u Hrvatsku s ponudom za zdravstvene djelatnike, posebice za liječnike specijaliste, specijalizante, medicinske sestre i tehničare te obiteljske liječnike. Tako je bilo i ovog vikenda, kada su poslodavci došli u Zagreb i Rijeku s ponudom većom od stotinu radnih mjesta diljem Europe. Time Hrvatska gubi stručnjake, a iz Hrvatskog liječničkog sindikata (HLS) poručuju kako je to jedan od gorućih problema našeg javnog zdravstva

Ovaj vikend, međunarodni poslodavci u zdravstvu dolaze u Hrvatsku s ponudom većom od stotinu radnih mjesta diljem Europe. Zdravstveni djelatnici zainteresirani za pronalaženje posla mogu razgovarati izravno s predstavnicima agencija i poslodavcima, a skupovi pod nazovim Careers in White se održavaju u Rijeci i Zagrebu.

Tko traži i što traži...

Agencije za zapošljavanje, zdravstveni centri i bolnice prisustvovat će događajima te su pripremili dug popis ponuda poslova u zemljama kao što su Velika Britanija, Irska, Danska, Njemačka, Norveška, Švedska, Francuska i UAE. Uglavnom su vrlo traženi liječnici specijalisti, specijalizanti, medicinske sestre i tehničari, obiteljskim liječnicima, stomatolozima i njegovateljima. Ponude za posao uključuju dobre uvjete rada, usavršavanje, tečajeve jezika i pomoć pri pronalaženju smještaja.

Kako doznajemo od Silve Karpowicz Rukavina, voditeljice organizacije međunarodnog sajma Careers in White (Karijere u bijelom), proteklog vikenda na skupu u Rijeci se okupilo oko dvjestotinjak zainteresiranih, dok je u Zagrebu bilo trostruko više posjetitelja. Dakle, ukupno osamsto liječnika raspituje se kako pobjeći iz Hrvatske, a po riječima organizatora, oko 15 posto onih koji se raspituju, na koncu svoj naum i provedu.

Primarni cilj - mladi liječnici

'Interesa kao i svaki put kada organiziramo sajam ne manjka. Prije su se zdravstveni djelatnici više zanimali za opće informacije vezane za nostrifikaciju diploma, pomoći pri preseljenju, smještaju, mogućnosti zapošljavanja supružnika te informacije vezane za strane jezike budući je zainteresiranima najveća prepreka visoki stupanj poznavanja jezika koje traže poslodavci, dok u posljednje vrijeme bilježimo konkretna informiranja vezana za poslove u inozemstvu.

Valja naglasiti kako strani poslodavci traže usluge svih vrsta poslova u zdravstvu, od liječnika specijalista, obiteljskih liječnika, medicinskih tehničara i radiografskih tehničara pa sve do stomatologa čiji interes za rad izvan Hrvatske raste iz godine u godinu' naglašava Karpowicz Rukavina koja ističe kako su u Hrvatskoj za rad izvan naših granica posebno zainteresirani mladi liječnici i studenti završnih godina medicine ili stomatologije.
Govoreći o brojkama, naša sugovornica naglašava kako se prema saznanjima sajma čak 15 posto posjetitelja skupova što se fizički organiziraju dvaput godišnje te isto toliko puta virtualno na kraju zaposli u medicinskim ustanovama izvan Hrvatske.           

'Krajnje je vrijeme za osmišljavanje - kako ih zadržati'

Ivan Babić
, predsjednik HLS-a i pulmolog u virovitičkoj Općoj bolnici, u razgovoru za tportal ističe kako je sindikat taj problem predvidio još 2003. na Prvom općem saboru hrvatskih liječnika koji je organizirao sindikat u suradnji s Hrvatskom liječničkom komorom (HLK).

'Problemi u zdravstvu su nagomilani, a jedan od ključnih problema je svakako odljev naših liječnika koji odlaze na rad u inozemstvo. Europa je deficitarna što se tiče stručnjaka, a identična je situacija i kod nas. Ukoliko ne pristupimo opsežnom rješavanju problema, sasvim sigurno uopće ne znamo što nas čeka', kazao je Babić, dodajući kako je deficitarnost naših stručnjaka i prema generacijskom ustroju te prema raspodjeli poslova prema teritorijalnim područjima.

Porazne statistike i masovni bijeg


Babić upozorava na poražavajuću statistiku kojom raspolaže te ističe kako je prema podacima Hrvatske liječničke komore već gotovo 1000 liječnika apliciralo za posao izvan Hrvatske, a prema podacima HLK-a, unazad tri i pol godine bolnički sustav napustilo je čak 15 posto od ukupnog broja specijalizanata, što odlaskom iz Hrvatske, što odlaskom u mirovinu ili otvaranjem privatnih ordinacija. Predsjednik liječničkog sindikata, također, ističe kako u Hrvatskoj ima tek nešto manje od 6000 liječnika specijalista, što je poražavajući podatak.

Šef liječničkog sindikata naglašava kako se rješenje za ovakvu situaciju nalazi u sustavnom pristupu problemu kroz socijalni dijalog, a kako bi se sam javni zdravstveni sustav ustrojio i potom organizirao imajući u vidu materijalne i kadrovske resurse, nakon čega bi i Hrvatska mogla uvoziti liječnike, kao što to rade države Europske unije.
413877,410360,410571,402510