traže veće plaće

Štrajk radnika javnog prijevoza u Njemačkoj paralizirao život

29.09.2020 u 14:25

Bionic
Reading

Štrajk radnika javnog prijevoza u utorak je u mnogim njemačkim gradovima paralizirao javni život. Najviše su pogođeni veći gradovi poput Berlina, Hamburga, Muenchena i Hannovera gdje su se uposleni u javnim poduzećima gradskog prijevoza odazvali pozivu sindikata radnika u javnim službama Verdija i na 24 sata obustavili rad.

Prijevoz je djelomice funkcionirao samo tamo gdje postoji mreža gradskih i prigradskih željeznica koje ne prometuju u sklopu javnih gradskih poduzeća nego Njemačkih željeznica (Deutsche Bahn).

U saveznoj pokrajini Mecklenburg-Prednje Pomorje danas nije bilo nastave jer u ovoj, rijetko naseljenoj saveznoj pokrajini, učenici uglavnom koriste javni prijevoz za odlazak u, često vrlo udaljene, škole.

Sindikat radnika u javnim službama je prošlog tjedna pokrenuo seriju tzv. štrajkova upozorenja čime se želi izvršiti pritisak na poslodavce, u ovom slučaju gradove i općine, da pristanu na zahtjeve za povećanjem plaća.

Prošlog tjedna su štrajkali radnici u bolnicama i dječjim vrtićima.

Verdi za 2,3 milijuna zaposlenih u javnim službama traži povećanje plaća od 4,8 posto ili najmanje 150 eura mjesečno.

Poslodavac je zahtjeve sindikata odbacio kao "neprimjerene" zbog loše financijske situacije u kojoj se javne financije nalaze zbog korona krize.

Krajem listopada predstoji posljednji, treći, krug pregovora između sindikata i poslodavaca u javnim službama.