BURNO U SLOVENSKOM PARLAMENTU

'Strah nas je, Hrvatska je lagala'

27.05.2010 u 22:14

Bionic
Reading

U slovenskom parlamentu u srijedu se vodila žestoka rasprava o arbitražnom sporazumu i referendumu

Izvanrednu sjednicu zatražila je oporba jer tvrde da je došlo do novog momenta. Naime, kako tvrde slovenski oporbenjaci, u hrvatskom zakonu o prihvaćanju arbitražnog sporazuma stoji da su 'hrvatska i slovenska strana zajedno izvijestile švedsko predsjedništvo Vijeća EU i SAD-a, ali se navodi da se ništa u sporazumu o arbitraži neće smatrati pristankom Hrvatske na zahtjev Slovenije za teritorijalnim kontaktom s otvorenim morem'.


To je izazvalo burnu raspravu u kojoj su padale žestoke optužbe na račun hrvatske premijerke Jadranke Kosor i njezinog slovenskog kolege Boruta Pahora, potpisnika sporazuma, piše Jutarnji.hr.

'Kako je moguće da se to dogodilo, kako je moguće da slovenska javnost ni od vlade niti od naših dopisnika koji izvještavaju iz susjedne države nije bila obaviještena o točnome tekstu koji je prihvatio Hrvatski sabor?', pitao se Janez Janša bivši slovenski premijer i zastupnik SDS-a

Pahor je pak tvrdio da je švedska veleposlanica u Sloveniji negirala da je Hrvatska zajedno sa Slovenijom švedsko predsjedništvo EU i SAD upoznala sa svojom jednostranom izjavom.

Zmago Jelinčič
nakon toga je premijera optužio da je lagao. 'Upravo ste slušali premijera, gospodina Pahora, kako je eklatantno lagao. (...) Sumnjam da bi Amerikanci tako pljunuli na susjednu Hrvatsku, koju zapravo cijene više nego Sloveniju, a da bi to napravili i Šveđani', ustvrdio je.

Janša je bio žešći te je zaključio, ako je istina što su rekli u švedskom veleposlanstvu i SAD-u, 'da je Hrvatska u zakon upisala laž'. 'Ako je ta izjava točna, onda je Hrvatska varala nas i vlastitu javnost i vlastiti parlament, Hrvatski sabor, kada je ustvrdila nešto što nije točno. Slovenija ima sve pravne razloge da taj dokument, ako se pokaže da je to točno, proglasi ništavnim i mrtvim', rekao je Janša.

Zastupnik SLS-a izrazio je pak strah da se Sloveniji arbitražnim sporazumom ne oduzme dio teritorija. 'Mene kao potpisnika tog sporazuma nije strah niti sram. Odrađen je velik posao. Slovenija ima priliku da se na referendumu odluči za arbitražni sporazum i za budućnost, gdje će imati pravednu granicu i uređene odnose i s tom susjedom, ili pak za prošlost, gdje neće biti formalno uređene granice, posebno ne na moru i gdje ćemo biti svjedoci incidentima i sukobima', odgovorio mu je Pahor