DIVLJA FAN ZONA

Stop okupaciji: Splićani prosvjeduju zbog Matejuške

18.06.2014 u 14:24

Bionic
Reading

Ni organizirano gledanje utakmica Svjetskog prvenstva u nogometu u Splitu ne može proći bez problema: Zbog okupacije javnog prostora Matejuške, ribarske lučice u centru grada i popularnog okupljališta tisuća mladih u ljetnim mjesecima, za ovu subotu najavljen je prosvjed. Preko društvenih mreža građani se organiziraju i najavljuju da će te večeri svi došetati do Matejuške s pivom ili sokom u ruci i suprotstaviti se zabranama, zaštitarima i ogradama

Prostor je otprije nekoliko dana okupirala tvrtka Karaman d.o.o. u vlasništvu estradnog menadžera i ugostitelja Damira Karamana, pa je ondje postavila velik videozid za gledanje utakmica - ali ga je i ogradila i može mu se pristupiti tek nakon temeljite redarske kontrole. A upravo na Matejuški se već godinama u večernjim satima okupljaju mladi, najčešće zbog besplatnog pogleda i vlastitog jeftinog pića. Vrijedi zabilježiti da se u zadnjih nekoliko godina ondje nije dogodio nijedan incident.

U proteklih nekoliko dana zabilježeno je nekoliko bučnih negodovanja građana zbog ograničenog pristupa i zaštitarskih pregleda, a stvar je kulminirala kad se na Facebooku doznalo da bi okupacija ovog dijela grada trebala potrajati punih mjesec dana. Zato i najavljeni prosvjed.

No ni to nije sve: malo istraživanje tportala otkrilo je da je Karaman zauzeo Matejušku praktički ilegalno. Vješto je iskoristio šumu nerazumljivih propisa i na mjesec dana gotovo potpuno besplatno dobio jedan od najvrednijih splitskih prostora.

Suglasnost gradske uprave naime on nema: premda je prošlih godina gradonačelnik izdavao dozvole za korištenje javnih površina upravo na Matejuški, ovaj put je zaobiđen jer se formalno radi o pomorskom dobru u nadležnosti Županije. Gradonačelnik Ivo Baldasar iskreno se iznenadio kada je od novinara doznao da privatna tvrtka otvara fan zonu usred grada, a da ga nitko o tome nije pitao. Friški Baldasarov komentar nismo uspjeli dobiti jer se trenutno nalazi na sedmodnevnom službenom putovanju u Izraelu.

No kada se vrati u Split, valjda će se malo bolje raspitati: za gradske službe 'nepostojeći' događaj koristi se - gradskom strujom. Veliki ekran, točionica za pivo i ostala infrastruktura spojeni su upravo na taj izvor, što nam je potvrđeno i u Športsko-ribolovnom društvu Lubin, koje upravlja Matejuškom.

Ovdje se situacija dodatno komplicira: Lubin ima dugogodišnju koncesiju na ovu lučicu, pa im se prije nešto više od mjesec dana obratio Karaman sa zahtjevom da ondje organizira fan zonu. No nisu mu mogli udovoljiti jer po ugovoru o koncesiji na Matejuški se uopće ne bi smjela odvijati ugostiteljska djelatnost, niti je moguće davati prostor u potkoncesiju bez odobrenja Županije. Pa su samo dali 'suglasnost za postavljanje videozida i stolova'.

'Toče pivo, peku meso i srdele, kažu da su uložili 200 tisuća kuna... Nikome se ne brani pristup, ali ne bi trebalo donositi svoje piće, tako su se zaštitili. I oni moraju vratiti uloženo', iskren je predsjednik ŠRD Lubin Damir Perić. 'Istina, u našem statutu i ugovoru o koncesiji ne spominje se ugostiteljstvo i nemamo pravo na to. Samo smo ustupili prostor.'

Koliko je Karaman uopće platio okupaciju Matejuške? Formalno, ništa: Perić kaže da će se odužiti 'kroz donacije', što je i logično jer njegovo društvo Matejušku na ovaj način ne bi ni smjelo iznajmljivati.

'Što se tiče mladosti koja se buni, meni je to dosta razumljivo. Oni se na Matejuški zbilja lijepo ponašaju, ne oštećuju imovinu i ne skaču na brodove, pa sam protiv bilo kakve zabrane. Ali i oni moraju shvatiti ljude koji su nešto uložili', apelira Perić.

Ako i jest uložio velike novce, Damir Karaman ih sigurno nije potrošio na zakup javnog prostora: u Splitsko-dalmatinskoj županiji potvrđeno nam je da ni na njihov račun nije platio ništa. U ovom dijelu priče glavni lik je pročelnik za pomorstvo imena Mato Ivanković

On nam je najprije kazao da je Karaman dobio potkoncesiju na Matejušku na rok od mjesec dana 'jer se radi o projektu atraktivnom za građane', da bi se poslije povukao i objasnio da je dao 'samo usmenu suglasnost'. Kad smo ga suočili s podatkom da ipak postoji i dokument s njegovim potpisom, dao je zanimljivo objašnjenje: 'Ma dobro, samo sam potpisao da se to može održati mjesec dana, pa nije to neka dozvola...'

Uglavnom, loptanje će očito trajati barem do subote navečer, kada će se na Matejuški pojaviti građani sa svojim pivom u ruci.