NEKOLIKO UPUTA

Što vas čeka na prosvjednoj akciji za kurikularnu reformu u Zagrebu?

01.06.2017 u 16:11

Bionic
Reading

GOOD inicijativa poziva građane da se u 18 sati okupe na Trgu bana Jelačića kako bi jasno i glasno pokazali da je obrazovanje nacionalni i javni interes. Sudionici prosvjedne akcije 'Čekajući tramvaj zvan obrazovna reforma' bit će pozvani u prosvjednu šetnju rutom Praška – Zrinjevac – Trg Josipa Jurja Strossmayera – Trg kralja Tomislava, gdje će se oko 19 sati održati program s govorima učitelja, studenata i organizatora prosvjeda. S istočne strane pozornice, na Trgu kralja Tomislava, bit će osiguran prijevod na znakovni jezik

Na Trgu bana Jelačića predviđeno je otkrivanje spomen-ploče o obrazovnoj reformi s porukom: 365 dana je izgubljeno, jedna generacija učenika zakinuta je za kvalitetan i moderan obrazovni sustav. Voditelj programa prosvjedne akcije je glumac Adrian Pezdirc, a kratke govore održat će studentica Doroteja Šušak, učiteljica Vesna Mlinar, učitelji Žarko Gazzari i Igor Lukić te predstavnici GOOD inicijative Emina Bužinkić, Martina Horvat te Mario Bajkuša.

Prosvjednom akcijom zahtijevaju se razrješenje ministra obrazovanja i znanosti Pave Barišića, predsjednice Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije Dijane Vican te ponavljanje natječaja za odabir članova Ekspertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme, na čelu s Jasminkom Buljan Culej. Traži se i to da obrazovna reforma bude utemeljena na stručnosti i transparentnosti, a ne uvjetovana pojedinim interesnim skupinama i pod šapom marginalnih političkih stranaka.

Predviđeno trajanje prosvjedne akcije je od 18 do 19.30 sati.

Organizatori iz GOOD inicijative mole sudionike da imaju na umu nekoliko sljedećih uputa:

  • Ovo je mirna prosvjedna akcija. Pozivaju se svi sudionici i sudionice da na dostojanstven i primjeren način podrže naše zahtjeve. Ne reagirajte na provokacije. Opetovane provokacije prijavite našim redarkama i redarima.
  • Ovo je građanska prosvjedna akcija. Uvažavajući slobodu izražavanja, pozivamo sve sudionice i sudionike da na prosvjedu ne ističu obilježja političkih stranaka u bilo kojem obliku. Naše redarke i redari imaju pravo zamoliti one koji budu imali takva obilježja da ih uklone.
  • Na ovoj prosvjednoj akciji sudjeluju i roditelji s djecom. Molimo vas da svi zajedno učinimo prosvjednu akciju sigurnim okružjem. Podsjećamo sudionice i sudionike na zakonske zabrane diskriminacije, govora mržnje, netrpeljivosti te konzumiranja alkohola i bilo kakvih opojnih droga.
  • +97
Prosvjed podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Na prosvjed poziva i platforma Zagreb je NAŠ!, podsjećajući da je prije točno godinu dana, 1. lipnja, više od 50.000 građana izašlo na ulice Zagreba i drugih hrvatskih gradova u znak podrške Cjelovitoj kurikularnoj reformi.

'Građani su zahtijevali nastavak provedbe reforme koja će odgovoriti na potrebe suvremenog društva okrenutog budućnosti, reforme koja je pokrenuta i vođena demokratskim i participativnim procesom, u čijim je radnim skupinama sudjelovalo preko 400 nastavnika, a u pokrenutim javnim raspravama višestruko više. Ogromnim odazivom na taj prosvjed 1. lipnja 2016. građani su jasno dali do znanja da obrazovanje smatraju temeljem razvoja društva.

Redarke i redari organizatora prosvjeda bit će raspoređeni tijekom prosvjedne akcije s prepoznatljivim oznakama. Oni su zaduženi da pomognu sudionicima kako bi prosvjedna akcija protekla u najboljem mogućem redu, pa organizatori mole sudionike da njima prijave svaki pokušaj ugrožavanja sigurnosti tijekom prosvjedne akcije i da slijede njihove upute. Na kraju, sudionici se pozivaju da prostor u kojem će se događati prosvjedna akcija ostave čistim.

U proteklih godinu dana reforma obrazovanja ne samo da je zaustavljena, nego je u tom procesu učinjen niz koraka unatrag. Stoga platforma Zagreb je NAŠ! podržava zahtjeve GOOD inicijative, organizatora prosvjeda, u kojima traže razrješenje ministra Pave Barišića i predsjednice Posebnog stručnog povjerenstva Dijane Vican, kao i ponavljanje natječaja za članove Ekspertne radne skupine. Pozivamo sve građanke i građane da 1. lipnja ponovno izađu na ulice i podrže zahtjev za reformom obrazovanja kako bi odgovaralo izazovima suvremenog, demokratskog i pravednog društva, poručili su iz platforme Zagreb je NAŠ!.