PRVI SLUŽBENI SASTANAK

Što Vandoren očekuje od Linića?

29.02.2012 u 13:23

Bionic
Reading

Šef delegacije Europske unije u Hrvatskoj, veleposlanik Paul Vandoren održao je u utorak prvi službeni sastanak s ministrom financija Slavkom Linićem. Cilj sastanka bila je izmjena stajališta o pitanjima relevantnim za tekuće reforme u financijskom sektoru i unapređenje investicijske klime kroz povećanu proračunsku kontrolu, izmjene poreznog zakonodavstva i privatizacija tvrtki, navodi se u priopćenju Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj

U tom je pogledu ministar Linić pozitivno primio prijedloge koje je dao šef Delegacije EU-a u ime veleposlanika država članica EU-a u pogledu izravnih stranih ulaganja, posebice oko osiguranja predvidivosti u pitanjima poreza i carina.

Vandoren je istaknuo važnost proračunske konsolidacije, poboljšanog apsorpcijskog kapaciteta hrvatskih institucija – uključujući ubrzanje procesa pripreme sustava ex-ante izuzimanja, potrebu za većom fiskalnom disciplinom (uključujući poticanje stranih ulaganja), jačanjem unutarnje kontrole, mjerama protiv prevare i unapređenja ubiranja poreza te pripreme za buduću kohezijsku politiku.

Kako se navodi u priopćenju, veleposlanik Vandoren je naglasio ključnu ulogu Ministarstva financija u tim zahtjevnim reformama. U tom je smislu Europska komisija spremna pružiti potporu novoj Vladi kroz razne programe koje financira EU – IPA, TAIEX, i Sigma.

Vandoren i Linić ustanovili su sadašnju situaciju u pogledu upravljanja pretpristupnim fondovima. U tom je pogledu veleposlanik Vandoren istaknuo da su potrebni dodatni napori da bi se osigurala veća učinkovitost programa IPA na temelju jasnog definiranja prioriteta i strogog mehanizma monitoringa koji će također postaviti podlogu za upravljanje strukturnim fondovima u budućnosti. U tom je smislu naglasio da se usporedo s provedbom programa IPA Hrvatska mora intenzivno pripremati za potreban zahtjev kohezijske politike. Ukoliko Hrvatska ne bi bila spremna apsorbirati dodijeljena sredstva, mogla bi pridonositi neto iznosima proračunu EU-a već u prvim godinama članstva.