RATNIK KIOWA

Što sve mogu novi hrvatski helikopteri - ubojiti lovci

10.08.2016 u 14:46

Bionic
Reading

U vojarni Zemunik danas je službeno predstavljeno pet novih helikoptera OH-58D Kiowa Warrior u sastavu oružanih snaga. Riječ je o američkim izvidničko-borbenim helikopterima koji će djelovati u sastavu Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a, a koji su stigli u Hrvatsko ratno zrakoplovstvo putem projekta opremanja Oružanih snaga RH izvidničko-borbenim helikopterima kroz potporu Vlade i Oružanih snaga Sjedinjenih Američkih Država. Projekt obuhvaća ukupno 16 helikoptera i opremu koji su proizvedeni u razdoblju od 2010. do 2012., a u operativnu upotrebu su uvedeni između 2012. i 2015., od kojih je prvih pet helikoptera u 93. zrakoplovnu bazu dopremljeno krajem srpnja

Helikopter Kiowa koji je dobio ime po plemenu prerijskih Indijanaca jednomotorni je četverokraki laki naoružani izvidnički i borbeni helikopter s dvočlanom posadom. Njegova je primarna namjena borbeno izviđanje, a može provoditi i združene napadne operacije iz zraka, zadaće platforme zapovijedanja i nadzora, identifikaciju i označavanje ciljeva na zemlji, protuoklopnu borbu, danju i noću, u uvjetima visokih temperatura i u složenim meteorološkim uvjetima.

Prvi prototip OH-58D Kiowa, s dodatkom u imenu Warrior (ratnik), poletio je 6. studenog 1983., a u operativnu uporabu ušao za dvije godine. Usporedno su i prve inačice jurišnog borbenog helikoptera AH-64A Apache počele ulaziti u operativnu uporabu američke vojske. Za njih je, zajednički s Kiowa Warriorima, razvijena jedinstvena spregnuta taktika djelovanja na bojišnicama. Taj je dvojac poznat i kao lovac/ubojica, s ulogom OH-58D kao lovca na ciljeve, njihovo procesuiranje i označivanje, o čemu informaciju dobiva AH-64A Apache koji borbeno djeluje po obrađenoj i pripremljenoj meti.

OH-58D pritom je izvan glavne zone bojišnice i koristi prirodnu konfiguraciju terena za vizualno prikrivanje, a AH-64A prilazi ciljevima na udaljenosti za borbeno djelovanje, najčešće protuoklopnim navođenim projektilima AGM-114 Hellfire te nevođenim 70-milimetarskim visokoeksplozivnim projektilima Hydra dometa osam kilometara. Manju količinu tog naoružanja može ponijeti i OH-58D te tako preuzeti ulogu ubojice.

Osim raketnim, Kiowa Warrior može se naoružati i konfiguracijom podvjesnog strojničkog naoružanja, i to strojnicama kalibra 7,62 milimetara ili 12,7 milimetara, čime je postignuta visokoučinkovita zračna platforma za napade na zemaljske ciljeva koja može djelovati u sprezi s mnogim borbenim sustavima.


Naše Kiowe opremljene su s mnogo avionika pa tako imaju ugrađenu zemaljsku stanicu za prijenos podataka, videorekorder s mogućnošću snimanja do dva sata prikaza s pilotskog višenamjenskog pokazivača te ADSS sustav za prikaz letnih podataka izravno na naočale za noćno gledanje.

Pored toga, oprema uključuje senzor za termoviziju, televizijski senzor za nisku razinu osvjetljenja (LLTV), laserski daljinomjer te označivač ciljeva i sustav za optičko upucavanje strojnice.

Komunikacijski paket sadrži dvije radio stanice za sigurnu glasovnu i podatkovnu komunikaciju sa zaštitom od ometanja te dva uređaja TSEC/KY-58 za sigurnu, kriptiranu glasovnu komunikaciju, ali i sustav za digitalno komuniciranje i predaju podataka o cilju drugim korisnicima.

Ovaj tip helikoptera više puta se dokazao u izravnoj borbi pa su ga tako američke snage angažirale su inačice OH-58D u operacijama Iraqi Freedom u Iraku i Enduring Freedom u Afganistanu s ukupno 840.000 sati naleta s učinkovitosti izvršenja zadaća od 90 posto.

Inačice OH-58 nalaze se i u sastavu oružanih snaga Austrije, Saudijske Arabije, Dominikanske Republike, Tajvana i Turske, a koristila ga je i australska te kanadska vojska.